Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че е призовал Турция да разреши влизането на Швеция в НАТО по време на встъпителна среща в петък с новия си турски колега Яшар Гюлер по време на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, предава Ройтерс.

"Срещата ми днес с него беше опознавателна среща, само за да го поздравя за назначението като министър на отбраната. Разбира се, (аз) използвам всяка възможност да го насърча га действа и да одобри присъединяването на Швеция", каза Остин преди пресконференция в централата на НАТО.

"Но това е много кратка среща и нямам какво да докладвам от нея."

Ердоган иска прекратяване на антитурските протести в Швеция, за да я пусне в НАТО

Ердоган иска прекратяване на антитурските протести в Швеция, за да я пусне в НАТО

Анкара стои твърдо на позицията си

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Докато Финландия се присъедини към военния алианс през април, кандидатурата на Швеция беше задържана от Турция въпреки сделката, сключена в Мадрид миналата година, докато не отговори на турските опасенията за сигурността. Унгария също се противопоставя на членството й в НАТО, и като причина посочва критиките на шведското правителство за върховенството на закона в Унгария. Швеция сега се надява да се присъедини към НАТО до срещата на върха на пакта в Литва следващия месец.

Турция и Швеция се договориха за повече преговори за НАТО

Турция и Швеция се договориха за повече преговори за НАТО

За очертаването на конкретни стъпки за присъединяване на Швеция