Руските войски продължават да правят опити за настъпление в източната част на страната. Повечето от тях са съсредоточени в посока Донецк.

Междувременно руските самолети бомбардират инфраструктура и промишлени съоръжения далеч зад фронтовата линия.

В северната част на Донецка област се водят сражения край село Сиротино. Вчера в Донецка и Луганска област са били отблъснати единадесет руски атаки.

Тази сутрин се съобщава за удари в Луганск, където руска ракета е попаднала в болницата на Северодонецк. Има загинали и ранени - по първоначална информация десет загинали и трима ранени.

Руските военни обстрелват Северодонецк, Горное, Золоте, Рубижне, Лисичанск и други населени места в Луганска област.

Ръководителят на Луганската военна област Сергей Гайдай съобщава и за удари по гражданска инфраструктура в областта, включително блокове, магазин, както и сградата на научен институт "Импулс".

Русия все повече затъва в Източна Украйна

Русия все повече затъва в Източна Украйна

Вътрешни междуособици в окупираните територии

По посока на Харков Русия съсредоточава усилията си върху задържането на позициите си и възпирането на украинските сили.

В Черно море близо до Змийския остров се провеждат спасителни операции на мястото, където е разрушен руски десантен катер, съобщава украинския генерален щаб.

Тази сутрин УНИАН съобщава и за удари по Черниговска област, при които има жертви и ранени.

Атакувано с ракети е село Десна.

Отново експлозии в Лвов
Обновена

Отново експлозии в Лвов

Нови удари на Русия срещу Украйна

Именно Черниговска област, която се намира северно от Киев, е обект на ежедневната сводка на британското министерство на отбраната от днес. В Черниговската област са засегнати около 3500 сгради по време на руската офанзива срещу украинската столица. Осемдесет процента от щетите са нанесени на жилищни сгради. Мащабът на тези щети показва готовността на Русия да използва артилерия срещу населени места с минимално съобразяване с пропорционалността и щетите за гражданската инфраструктура, пишат британските военни.

Русия вероятно ще прибягва все по-широко до използване на безразборни артилерийски обстрели едно поради ограничените възможности за откриване на цели и второ, поради нежеланието да рискува бойната авиация извън фронтовата линия.