Сътресенията, обхванали правителството на Марио Драги, заплашват да лишат Украйна от жизненоважна военна подкрепа в борбата й срещу Русия, предупреди италианският външен министър Луиджи Ди Майо в телефонно интервю пред европейската редакция на американския вестник "Политико".

Той обвини критиците на Драги, че вършат работата на руския президент Владимир Путин и отправи страстен последен призив към политическите партии да не свалят правителството при вота на доверие следващата седмица в италиански парламент.

"В момента руснаците празнуват, че са накарали още едно западно правителство да падне", каза Ди Майо. "Съмнявам се, че можем да изпратим оръжие (на Украйна). Това е един от многото сериозни проблеми."

Ако правителството се разпадне, то ще продължи да изпълнява функциите си с ограничени правомощия до последващите избори, каза той. Това може да доведе до парализа, оставяйки страната без власт, която да продължи да въоръжава Украйна, да помага на семейства в кризата заради повишените разходите за живот или да подписва нови газови сделки за натрупване на резерви, в случай че Русия затвори крановете, предупреди Ди Майо.

"Ако правителството падне в сряда, няма да имаме правомощието да подписваме нови енергийни договори и това е сериозно, защото отиваме към зимата", каза министърът.

Движението "5 звезди", което беше част от коалицията на премиера Драги, бойкотира вота на доверие в четвъртък, което накара Драги да предложи оставката си. Държавният глава Серджо Матарела отхвърли оставката му и Драги ще се върне в парламента в сряда, като евентуално ще се гласува нов вот на доверие или ще подаде оставка.

Ди Майо каза, че Драги е бил един от западните лидери, които са се противопоставили най-яростно на Путин. Тъй като Италия е ключов член на западния алианс, който се противопоставя на нахлуването на Русия в Украйна, Драги беше сред първите, които предложиха силни санкции и замразяването на руските валутни резерви, както и подкрепата за кандидатурата на Украйна за ЕС.

Ди Майо, бивш лидер на движението "5 звезди", напусна партията преди месец заради изпращането на оръжия в Украйна. Той обвини настоящия партиен лидер и бивш премиер Джузепе Конте, че помага на Путин, като се опитва да свали правителството на един от най-решителните противници на Кремъл.

"Невероятното е, че това е бивш министър-председател, който атакува Драги, помагайки на пропагандата на Путин и автокрацията за сметка на демокрацията", каза Ди Майо. Той се позова на публикация в "Туитър" на бившия руски президент Дмитрий Медведев, който се радваше на парламентарния провал на Драги.

И Италия изпраща тежко въоръжение на Украйна

И Италия изпраща тежко въоръжение на Украйна

Военна помощ за Киев

Движението "5 звезди" се опита през последните няколко месеца да отслаби правителството няколко пъти, каза Ди Майо, като се противопостави на увеличаването на разходите за отбрана на Италия, за да изпълни ангажиментите към НАТО, и с резолюция в парламента срещу подкрепата на НАТО и Италия за Украйна, която беше приветствана от руския посланик в Рим.

Ди Майо каза, че действията на Конте са това, което "го наранява най-много".

Едно от основните опасения на Ди Майо е, че Италия няма да може да приеме бюджета си за 2023 г., който обикновено минава през парламента между юли и декември. Ако има избори през септември или октомври, новото правителство може да не бъде съставено с месеци поради усложненията при съставянето на коалиции, като по този начин ще се забави бюджета.

След последните избори съставянето на правителство отне 100 дни, припомни Ди Майо. "Не е имало избори в Италия повече от сто години през есента, защото е толкова сложно в този момент", каза той.

Без Драги изпълнителната власт също не би могла да завърши правителствената програма за реформи, наложени от ЕС, което може да означава, че Италия пропуска да получи плащания от плана на ЕС за възстановяване от пандемията, които са от съществено значение за икономиката.

И все пак Ди Майо остана с надеждата, че правителството може да остане на мястото си.

Натискът върху Драги да остане на поста нараства, като икономическите институции и профсъюзите са обединени в призива за напълно функциониращо правителство. "Дори профсъюзите, които са имали конфликт с правителството, молят за приемственост", отбеляза Ди Майо.

Много зависи от "зрелостта на страните", добави министърът. Повечето партии "признават" стойността на Драги, каза той.

"Те трябва да оставят настрана ветата и банерите, за да може Драги да продължи, ние да приемем закона за бюджета и законодателният орган да стигне до естествения си край на мандата", каза Ди Майо.

Италия отново пред дългова криза

Италия отново пред дългова криза

Това може да не е по силите на Марио Драги