Италия ще доставя на Украйна тежко въоръжение, вероятно гаубици. Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте заяви това в рамките на срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид, когато говори за необходимостта от военна помощ за страната ни.

Той е призовал другите членове на Алианса да увеличат доставките на оръжие за Украйна, пише сайтът "Политико".

Например Италия може да предостави тежки оръжия. Възможно е това да са гаубици, подобни на тези, които вече са предоставени на Украйна от Нидерландия и Германия.

Разузнаването на САЩ: Путин все още иска да превземе Украйна

Разузнаването на САЩ: Путин все още иска да превземе Украйна

Ситуацията в Украйна остава "доста мрачна"

Според вестника изпращането на модерно артилерийско оборудване би означавало значително увеличаване на военната подкрепа за Украйна от страна на Италия, въпреки че Рим все още не е потвърдил тази стъпка.

Рюте заяви, че в момента е най-загрижен за ситуацията в Източна Украйна, където руските войски напредват "бавно, но стабилно" през последните седмици.

"Изключително важно е Украйна да получи достатъчно тежки оръжейни системи", посочи холандският премиер и отбеляза, че страната му не разполага с голям брой гаубици, затова Италия също е решила да даде своя принос.

Журналистите се опитаха да разберат от Рюте какви точно оръжия ще предостави Италия на Украйна и дали това ще бъдат гаубиците Panzerhaubitze 2000. Премиерът заяви, че подробностите за доставките ще бъдат известни по-късно. Той обаче намекна, че Италия ще предостави на Украйна "подобни" оръжия.

Шолц обеща доставки на оръжия от НАТО за Украйна, докато е необходимо

Шолц обеща доставки на оръжия от НАТО за Украйна, докато е необходимо

Ще продължим да го правим интензивно, увери германският канцлер

"Политико" успя да получи коментар и от представител на италианското министерство на отбраната. Той не разкри подробности и посочи, че списъкът с оръжия, които могат да бъдат предоставени на Украйна, е класифициран.