На международен форум в Минск, президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Беларус е сериозно загрижен за предстоящите учения на НАТО в Полша през 2020 г., съобщава ТАСС.

"Северноатлантическият алианс ще проведе мащабни военни учения непосредствено до границите на Беларус през пролетта на следващата година. На нашите граници не се провеждат подобни учения", коментира Лукашенко.

"Какъв реторичен въпрос мога да задам, не знаем кой има нужда от това", допълва.

Предвижда се ученията Defender Europe 2020 да се проведат през април-май 2020 г. 18 държави ще вземат участие в тях, те ще се проведат в 10 европейски държави, включително Полша, Литва и Латвия.

САЩ обявиха най-голямото прехвърляне на американски войски в Европа от 25 години

САЩ обявиха най-голямото прехвърляне на американски войски в Европа от 25 години

Заради голямо военно учение през пролетта

Лукашенко е готов да предприеме разработването на текст на декларация на отговорните държави за неразгръщане на ракети със среден и малък обсег на действие в Европа.

"Беларус вече направи предложение за приемане на многостранна политическа декларация от отговорните държави относно неразгръщането на ракети със среден и малък обсег на действие в Европа. Готови сме да предприемем разработването на този текст. Ясно е, че подобна декларация не е еквивалентен заместител на Договора (Договор за премахване на ракетите среден и малък обсег - ИНФ)". обяснява той.

Президентът се надява, че "такъв документ ще получи подкрепа и ще е практически принос за осъществяването на беларуска инициатива за започване на международен диалог за сигурност. Това ще намали нивото на съществуващите рискове и геополитическите проблеми на Източна Европа и ще помогне да се спре по-нататъшната ескалация на конфликти".

"Не можем да не се притесняваме от факта, че степента на недоверие и конфронтация между Русия и Запада достига лимит. Само за няколко минути Русия и НАТО могат да преминат от непреднамерен локален конфликт до ядрена война", допълва той.

Според него, страните са свидетели на нов кръг на стратегическо съперничество между "великите сили" или "полюсите на властта". "Многостранните платформи, система от военно-политически проверки и баланси се разпадат пред очите ни и международните организации не могат да спрат този процес".

След излизане от Договора ИНФ на САЩ и Русия, процесът на унищожаване на архитектурата за контрол на оръжията е достигнал финалната линия. "Последната граница е Договорът за стратегически настъпателни оръжия от 2010 г. Ако не се съгласят да го удължат, само след две години светът ще изпадне в ситуация, в която отношенията в сферата на ядрените оръжия изобщо няма да бъдат регулирани."

Путин предлага на Британия мораториум за ядрени ракети, тя отговаря, че е с НАТО

Путин предлага на Британия мораториум за ядрени ракети, тя отговаря, че е с НАТО

"Би била добра идея, но проблемът е, че Русия е разработила и разположила ракети"