Президентът на Беларус Александър Лукашенко смята да предаде на Украйна заловените руския наемници от армията "Вагнер", съобщи самият той в интервю за радио "Свобода".

По-рано украинският му колега Володимир Зеленски призова да бъдат предадени на Киев тези от наемниците, които са се сражавали в Донбас срещу украинския суверенитет.

По думите на Лукашенко, за целта е нужно одобрението на беларуската прокуратура и на други правоохранителни органи, които ще направят необходимото, за да се извърши екстрадицията.

В Беларус задържаха 32-ма руски наемници от "Вагнер"

В Беларус задържаха 32-ма руски наемници от "Вагнер"

Частните военни компании са незаконни в Беларус

На 29 юни в Беларус бяха задържани руски наемници от частната армия "Вагнер" на близкия до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин - 32-ма близо до Минск и още един в южната част на страната. Сред тях има и такива, които са воювали в Донбас.

Беларуските власти съобщиха, че са получили информация за над 200 диверсанти, чиято задача е да дестабилизират обстановката по време на изборната кампания.

Руските наемници в Беларус заподозрени в подготовка на терористична атака
Обновена

Руските наемници в Беларус заподозрени в подготовка на терористична атака

Равков добави, че се издирват други наемници

Припомняме, Лукашенко нееднократно предупреждава, че Русия може да се опита "да разкъса Беларус" както Украйна - през последните две години той лавира под натиска на Русия за създаване на обща съюзна държава. Той отправи упрек, че "руснаците се държат варварски" и третират беларусите "като васали".

В края на миналата година беше съобщено, че Москва насотява за въвеждане на обща валута. Президентът на Беларус тогава обяви, че тя трябва да следва модела на еврото и че не може да става дума тази обща валута да е рублата.

В Беларус се надигна недоволство срещу аспирациите на Москва за поглъщане на съседната страна.

Лукашенко: Русия ни мачка, затова трябва да се договаряме с ЕС

Лукашенко: Русия ни мачка, затова трябва да се договаряме с ЕС

Това води до истерия в Москва...