Президентът на Беларус Александър Лукашенко нарече "принуждаване към интеграция" цената на руския газ, съобщават руските медии.

Уточнява се, че въпросът е бил обсъден в Минск на среща с председателя на Съвета на Евразийската икономическа комисия Михаил Мясникович.

Цената на руския газ за Беларус през януари и февруари 2020 г. възлиза на 127 долара за 1000 куб. м на границата.

Лукашенко разкри за "намеци" на Русия за поглъщането на Беларус

Лукашенко разкри за "намеци" на Русия за поглъщането на Беларус

В замяна на единни цени на енергоносителите

"Казват ни: 127 долара е добре. (...) Ние казваме на руснаците (...): давайте като през миналата година. През миналата година, като се вземе предвид митническото освобождаване на петрола, цената беше 110-111 долара. "Не, давайте 127 долара." Днес газът вече се търгува на борсата под 100 долара. Това нормално ли е? Какво е това - принуждаване към интеграция?", коментира беларуският държавен глава.

По думите му днес Полша получава американски втечнен газ на стойност 90 долара за 1000 куб. м газ, който също така изисква транспорт, регазификация и доставка през тръба.

САЩ готови да осигурят нефта на Беларус

САЩ готови да осигурят нефта на Беларус

Майк Помпео увери, че цените ще са конкурентни

На 31 декември 2019 г. "Газпром" и "Газпром Трансгаз Беларус" удължиха договорите за доставка и транспортирането на руски газ до 2021 година.

В началото на февруари Дмитрий Козак, заместник-началник на президентската администрация на Русия, заяви, че условията за доставка на газ се запазват на ниво 2019 г. По-късно първият вицепремиер на Беларус Дмитрий Крутой посочи, че Минск ще се стреми към малка корекция в своя полза, но "като базов вариант цената от 127 долара всъщност вече е фиксирана на равнище президенти".

Миналата седмица Лукашенко настоя, че при настоящите условия на световния енергиен пазар руският газ за страната трябва да струва около 90 долара за 1000 кубика.

Междуправителственото споразумение предвижда безмитни доставки на петрол от Русия за Беларус в размер на 24 млн. тона годишно. От този обем 18 милиона се преработват в беларуски рафинерии, а митата върху износа на петролни продукти остават в бюджета на Беларус.

Беларус започва внос на нефт от Норвегия

Беларус започва внос на нефт от Норвегия

През литовското пристанище Клайпеда...