Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е загрижен заради действията на Запада за "разчленяване" на Украйна, съобщава "Ройтерс".

Освен това той обвини Полша, че се стреми да завземе западните територии на страната.

По време на среща с руския си колега Владимир Путин чрез телеконферентна връзка беларуският държавен глава отбеляза, че в крайна сметка Киев ще трябва да поиска помощ, за да предотврати завземането на Западна Украйна.

Лукашенко изненадан, че руската инвазия се проточила толкова дълго

Лукашенко изненадан, че руската инвазия се проточила толкова дълго

Беларус не заплашва никого, Западът да спи спокойно, уверява президентът

Беларус е известен съюзник на Русия. В началото на войната украинските власти обвиниха Русия, че използва беларуската територия, за да извърши многостранна инвазия в страната и да изстрелва ракети по украински градове. Те изразиха опасение, че беларуските войски са получили заповед да преминат границата с Украйна, за да се бият.

Самият Лукашенко пък твърди, че прекратяването на бойните действия зависи единствено и само от украинската страна - тя трябва да престане да се вслушва в това, което й говорят Западът и САЩ.

Той настоява, че Беларус трябва да участва в преговорите за разрешаване на конфликта в Украйна. По негови думи страната му е била несправедливо обвинена като "съучастник на агресора".

От своя страна ЕС одобри санкции срещу "беларуския народ, който играе роля в атаките срещу Украйна".

Западните лидери се страхуват от непредсказуема Русия, ако загуби в Украйна

Западните лидери се страхуват от непредсказуема Русия, ако загуби в Украйна

Париж, Берлин и Рим все повече говорят за преговори