Промените, обявени от Русия в нейната ядрена доктрина са отдавна закъснели и вероятно ще "охладят страстите" на нейните западни противници, заяви в неделя беларуският лидер Александър Лукашенко в интервю, цитирано от "Ройтерс".

Лукашенко, близък съюзник на президента Владимир Путин, каза, че Западът е чул ядрените сигнали, изпращани от Москва, още преди лидерът на Кремъл да обяви промените миналия месец.

Путин каза на 25 септември, че Русия разширява списъка със сценарии, които биха могли да я накарат да обмисли изстрелване на ядрено оръжие, включително ако разполага с надеждна информация за масивна трансгранична атака срещу нея, включваща самолети, ракети или дронове. Той каза, че Москва ще разглежда всяка атака срещу нея, подкрепяна от ядрена сила, като съвместна атака.

Съобщението беше отговорът на Кремъл на обсъжданията в Съединените щати и Великобритания относно това дали да се даде или не разрешение на Украйна да изстрелва доставени от Запада конвенционални ракети с голям обсег, за да поразява цели дълбоко в Русия.

"Тази доктрина трябваше да бъде подновена отдавна", каза Лукашенко, който миналата година се съгласи с Путин за разполагането на руско тактическо ядрено оръжие в Беларус.

Той каза на руски телевизионен репортер, че западните ракети "вече щяха да ни бомбардират, особено Русия", ако Западът не беше обърнал внимание на по-ранните ядрени сигнали на Путин. Но промяната в ядрената доктрина "вероятно охлажда техния плам", добави той.

Украйна обвини Русия в ядрен шантаж, а нейният президент Володимир Зеленски призова Запада да пренебрегне "червените линии" на Путин. Москва твърди, че предупрежденията й са реални, а Путин каза, че САЩ и техните съюзници ще се бият директно с Русия, ако дадат зелена светлина на Киев да изстреля американските ракети ATACMS и британските ракети Storm Shadow дълбоко в Русия.

В Киев за първи път се обсъжда сценарий за териториални отстъпки на Русия
Обновена

В Киев за първи път се обсъжда сценарий за териториални отстъпки на Русия

Според събеседника на изданието подкрепата за Киев от западните страни постепенно ще намалява, независимо кой спечели президентските избори в САЩ