Френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен заяви в сряда, че нейната партия трябва да направи "чиста раздяла" с германската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), предава "Ройтерс".

Говорейки в интервю за радио Europe 1, Льо Пен обвини АзГ, че е неуправляема и зависима от радикални елементи в себе си.

Алтернативата за Германия върви от "провокация към провокация", каза Льо Пен. "Вече не е време да се дистанцираме, време е да се разделим с това движение"

Разделението идва, след като АзГ, която се превърна във втората най-популярна партия в Германия преди местните и европейски избори тази година, беше подложена на интензивен контрол върху политиката си и поведението на някои високопоставени фигури.

Публичната раздяла с Националното движение (НД) на Льо Пен може да подложи на изпитание стремежа на крайната десница за силно представяне на изборите и може да окаже по-голям натиск върху АзГ на вътрешния пазар, след като партията започна да пада в проучванията на общественото мнение през последните седмици.

Коментарите на Льо Пен идват ден след като НД, водеща в надпреварата за европейските избори във Франция, заяви, че повече няма да заседава с АзГ в Европейския парламент .

Водещият кандидат на АзГ в изборите за ЕС, Максимилиан Кра, каза пред италианския вестник La Repubblica, че само защото човек е бил член на SS, този човек "не автоматично е престъпник". 

В Германия съдят крайнодесен депутат за нацистки лозунг

В Германия съдят крайнодесен депутат за нацистки лозунг

Адвокатите му твърдят, че той не е знаел, че думите са забранени

SS, или "Schutzstaffel", беше основната паравоенна сила на нацистката партия на Адолф Хитлер и, сред многото си роли, взе водеща роля в Холокоста, избиването на 6 милиона евреи и други групи, набелязани от нацистите.

АзГ не отговори на искане за коментар, но германският телевизионен оператор ZDF каза в сряда сутринта, че Кра е напуснал висшия ръководен екип на АзГ.

АзГ също се сблъска с масови улични протести, след като високопоставени фигури присъстваха на среща, на която беше обсъдено депортирането на германци с имигрантски произход, и заради обвиненията, че укрива агенти за Русия и Китай.

Миналата седмица германски съд постанови, че вътрешните служби за сигурност могат да продължат да държат АзГ под наблюдение като потенциално екстремистка партия.

АзГ отхвърли обвиненията в расизъм. Партията изобразява себе си като мишена на самодоволна, самообслужваща се власт, която е готова да помете.

Проучванията показват, че националистическите и евроскептичните партии ще спечелят рекорден брой гласове през юни. Очаква се избирателите да накажат основните партии за това, че не са успели да защитят домакинствата от висока инфлация, да ограничат имиграцията или да осигурят адекватни жилища и здравеопазване.

Крайнодесните партии в Европейския парламент в момента са разделени между Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), чийто де факто лидер е италианският премиер Джорджия Мелони, и групата Идентичност и демокрация (ИД), оглавявана от НД.

Полицията в Германия претърси офиса на крайнодесен политик обвинен в корупция

Полицията в Германия претърси офиса на крайнодесен политик обвинен в корупция

Петр Бистрон беше обвинен в получаване на плащания от източник, близък до Кремъл.