От 21 до 27 октомври, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще продължи своите мисии в подстанции с високо напрежение, критични за ядрената безопасност. Това са съобщили от украинското Министерството на енергетиката, цитирани от "Укринформ".

Отбелязва се, че посещенията на експерти от МААЕ в ключовите за АЕЦ подстанции, по време на които те ще оценят състоянието на съоръженията и ще проверят последствията от руските атаки, ще се извършват последователно по график.

МААЕ: Охладителната кула в Запорожката АЕЦ трябва да бъде разрушена

МААЕ: Охладителната кула в Запорожката АЕЦ трябва да бъде разрушена

Тя е била сериозно повредена при пожара

На 12 септември МААЕ разположи първата си мисия в подстанции, критични за безопасността на атомните електроцентрали. В една от подстанциите представители на МААЕ регистрираха щети, причинени от руски атаки.

От есента на 2022 г. мисии на МААЕ са разположени във всички атомни електроцентрали в Украйна.

Охладителна кула в Запорожката АЕЦ в Украйна е била сериозно повредена при пожар миналия месец и вероятно ще трябва да бъде разрушена. Това заяви в началото на септември генералният директор Рафаел Гроси. 

Той направи коментара по време на петото си посещение в централата, която беше превзета от Москва скоро след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г. Москва и Киев редовно се обвиняват взаимно в атаки срещу централата и в риск от ядрена авария.

Гроси извърши оценка на щетите в охладителната кула.

"До днес не бяхме в състояние да стигнем до тази точка, високо в кулата, така че можем да оценим по много по-добър начин нанесените щети", написа той в Х. "Тази голяма структура не може да се използва в бъдеще, така че вероятно ще бъде разрушена в даден момент".

Ситуацията в Запорожката АЕЦ остава напрегната

Ситуацията в Запорожката АЕЦ остава напрегната

Предстои посещението на шефа на МААЕ

Пожар избухна в кулата на 11 август. Русия и Украйна се обвиниха взаимно в действия, предизвикали огъня.

Гроси определи инцидента като една от многото "безразсъдни атаки", но не приписа вина на никого.

Запорожката електроцентрала в Югоизточна Украйна - най-голямата в Европа с шест реактора, е в "студено спиране" и не произвежда електричество. Необходима е външна енергия, за да се охлади ядреният материал и да се предотврати инцидент.

Руски медии съобщават за взрив и пожар край АЕЦ Курск

Руски медии съобщават за взрив и пожар край АЕЦ Курск

Москва обяви, че централата работи нормално

Гроси посети Курската АЕЦ в Южна Русия и предупреди, че има опасност от ядрена авария там, тъй като украинските сили, които започнаха нахлуване в областта миналия месец, са на едва 40 километра.