Ситуацията на територията на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и нейния сателитен град Енергодар е напрегната в навечерието на посещението на ръководителя на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. 

Интензивността на обстрела от въоръжените сили на Украйна е висока.

Това съобщава ТАСС, като цитира директора по комуникациите на станцията Евгения Яшина.

Персоналът очаква посещението на Гроси тази седмица и е готов да покаже всички интересни за него съоръжения на станцията "в рамките на настоящите условия на безопасност".

Шефът на МААЕ отиде в Енергодар на 2 септември вечерта, за да посети Запорожката АЕЦ. Той написа за това в X (бивш Twitter), добавяйки, че целта на посещението е "да популяризира и съдейства за предотвратяване на ядрена авария".

Шефът на МААЕ отново отива в Запорожката АЕЦ

Шефът на МААЕ отново отива в Запорожката АЕЦ

Той се среща с ръководители на украинската енергетика на път за атомната централа

Преди да посети Запорожката атомна електроцентрала, Гроси проведе среща в Киев с украинския президент Владимир Зеленски. По думите му на срещата е била обсъдена и ситуацията в Курската АЕЦ.

Коментирайки ситуацията в Запорожката АЕЦ, Гроси я нарече "много крехка", като добави, че не би сравнявал ситуацията на тези две площадки.

Гроси посещава Запорожката АЕЦ за пети път от септември 2022 г., когато МААЕ установи постоянно присъствие там.

Русия иска МААЕ да скастри Украйна за Курската АЕЦ

Русия иска МААЕ да скастри Украйна за Курската АЕЦ

Москва настоява за "по-обективна и ясна" позиция относно ядрената безопасност

Гроси пристигна в Украйна седмица след като посети атомната електроцентрала Курск в Русия и предупреди за опасността от ядрена авария там.

При последното си посещение в Украйна след началото на войната през февруари 2022 г. Гроси се срещна с министъра на енергетиката Герман Галущенко, както и с Петро Котин, ръководител на държавната ядрена енергийна компания "Енергоатом" и Олег Кориков, изпълняващ длъжността ръководител на Държавния инспекторат за ядрено регулиране на Украйна.

МААЕ е "напълно ангажирана с безопасността и сигурността на (украинските) ядрени обекти, с присъствие във всеки от тях", написа Гроси на X заедно със снимки, показващи как той и украински служители водят разговори.

Той каза, че "са обменили гледни точки относно нашата подкрепа за украинските АЕЦ (ядрени електроцентрали) преди моето посещение в Запорожката атомна електроцентрала".

МААЕ посещава АЕЦ Курск следващата седмица

МААЕ посещава АЕЦ Курск следващата седмица

Гроси иска да направи оценка на риска от сериозен инцидент покрай бойните действия в района

ЗАЕЦ в Югоизточна Украйна, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, падна под ръцете на руските войски скоро след пълномащабното нахлуване на Москва и в момента не работи.

И двете страни често са се обвинявали взаимно в обстрела на централата. Москва и Киев отричат ​​обвиненията.