Ръководителят на ядрения наблюдател на ООН Рафаел Гроси ще посети през следващата седмица атомната електроцентрала в Курск, югозападна Русия, тъй като приема "много сериозно" риска съоръжението да бъде повредено при бойните действия в региона.

Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), заяви в интервю за Financial Times, че обектът в Курск е "технически в обхвата на артилерията" на украинските позиции.

"И тъй като има битка, аз съм много загрижен.", каза той. 

Гроси ще разговаря с мениджърите и да събере доказателства. Той също така иска да оцени състоянието на външното електрозахранване и пътищата за достъп до централата, като отбеляза неотдавнашното украинско унищожаване на мостове през река Сейм в западната част на региона.

Украйна е повредила трети мост над река Сейм

Украйна е повредила трети мост над река Сейм

Структурите са били част от критични снабдителни линии за руските войски

Украинските сили са напреднали до позиции на около 30 км от станцията, според военни анализатори и разузнаване с отворен код, поставяйки я в обсега на тяхната ракетна артилерия и доставени от Запада гаубици.

Киев каза малко за целите си за дръзкото нахлуване, освен създаването на буферна зона за защита на граничните региони и укрепването на позицията си за евентуални бъдещи мирни преговори.

Москва обвини Украйна, че се готви да атакува централата. Украински официални лица и командири не са дали индикации, че съоръжението е цел или че превземането му е цел на тяхната офанзива.

Атомната станция се намира на около 40 километра западно от Курск, град с население от 500 000 души. Има два действащи реактора, два изведени от експлоатация по-стари блокове и два частично построени.

Гроси предупреди за риск около АЕЦ Запорожие

Гроси предупреди за риск около АЕЦ Запорожие

След удара с дрон в близост до централата

Двата работещи реактора са с т. нар. дизайн RMBK, като този при Чернобилската катастрофа, и нямат защитен купол.

"Това е централа от типа на Чернобил", каза Гроси, като ядрото на реактора е "напълно открито". Посетих няколко от тях. Можете да се разходите наоколо и да видите горивните елементи, които се спускат, сякаш е спортна зала или нещо подобно", каза Гроси.

Близостта на обекта до боевете между руските и украинските войски е от "особена загриженост", добави той, поради двата напълно функциониращи реактора.

Запорожката атомна електроцентрала в югоизточна Украйна, превзета от руските сили скоро след началото на войната, също работеше по време на превземането ѝ, предизвиквайки широко разпространено безпокойство за безопасността, но оттогава беше поставена в режим на "студено спиране".

Москва превзе завода в Запорожие, въпреки че се съгласи с принципите на ООН, че ядрените станции никога не трябва да бъдат атакувани или окупирани с военни средства.

Станцията беше превзета с помощта на "Росатом", руският атомен енергиен оператор и строител на реактори, и беше окупирана от две години и половина.

След превземането му Русия и Украйна обвиняват всяка другата страна, че е ударила части от обекта с артилерия и дронове, последно на 18 август.

Русия подозира Украйна в нападение срещу АЕЦ Курск
Обновена

Русия подозира Украйна в нападение срещу АЕЦ Курск

Международните организации трябва незабавно да осъдят провокациите, настоява Мария Захарова

На въпрос дали посещението му в Курск е било по искане на Москва, Гроси отговори: "Предложих, ако искат да заема позиция, агенцията трябва да има достъп до завода. И ме поканиха."