Международните организации трябва незабавно да осъдят провокациите, подготвяни от Киев в АЕЦ Курск. Резултатът от тях може да бъде мащабна техногенна катастрофа в Европа.

Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова на сайта на дипломатическото ведомство, цитиран от ТАСС.

Захарова посочи, че "според постъпващата информация режимът в Киев е започнал да подготвя нападение срещу АЕЦ Курск".

Москва: ВСУ разруши мост в Курска област и наруши евакуацията

Москва: ВСУ разруши мост в Курска област и наруши евакуацията

Украйна заяви по-рано, че е поела контрола над 82 селища

"Призоваваме международните организации, особено ООН и МААЕ, незабавно да осъдят подготвяните от киевския режим провокативни действия и да не допуснат нарушаване на ядрената и физическа безопасност на АЕЦ Курск, което може да доведе до мащабна техногенна катастрофа в Европа", подчерта дипломатът.

"Освен това подобни действия на Киев не само създават пряка заплаха за атомните електроцентрали, но и подкопават постулатите на МААЕ за ядрена безопасност и ядрена сигурност, формулирани от ръководителя на агенцията Рафаел Гроси през 2022 г.", продължи тя. "Цялата международна общност трябва да разбере каква опасност представлява неонацисткият режим в Киев за европейския континент. Официалният представител на руското външно министерство отбеляза, че опитите за сплашване и тероризиране на цели региони и международната общност като цяло "трябва да бъдат решително пресечени с общи усилия".

Италианските журналисти се завръщат след репортажа в Курска област

Италианските журналисти се завръщат след репортажа в Курска област

Русия изрази протест и RAI взе решение да ги прибере заради безопасността им

По-рано руското министерство на отбраната заяви, че Москва незабавно ще предприеме строги военни ответни мерки, ако Киев реализира планове за създаване на катастрофа с радиоактивно замърсяване в европейската част на континента.

Официален представител на украинското външно министерство отговори на публикации от руски пропагандни източници, че Киев се готви да използва "мръсна бомба" или да атакува атомни електроцентрали - Запорожие в окупираната от Русия територия или Курск в Курска област. "Виждаме нов прилив на луда руска пропаганда за предполагаемите планове на Украйна да използва "мръсни бомби" или да атакува атомни електроцентрали."

Припомняме, че по-рано през месеца Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви, че следи ситуацията по докладваните военни действия, извършващи се в близост до Курската атомна електроцентрала.

Въпросната АЕЦ разполага с шест блока от два различни типа реактори: РБМК-1000 и ВВЕР-510. Два от реакторите тип РБМК-1000 са в застой, а два са напълно готови. Двата блока ВВЕР-510 са в процес на изграждане.

Предвид информацията за значителна военна дейност МААЕ напомни на всички страни за седемте незаменими стълба за гарантиране на ядрена безопасност и сигурност по време на въоръжен конфликт. Освен това агенцията подчертава петте конкретни принципа за подпомагане на осигуряването на ядрена безопасност и сигурност, които са установени за Запорожката АЕЦ в контекста на настоящия конфликт между Руската федерация и Украйна и които са еднакво приложими в тази ситуация. Те включват необходимостта да се гарантира физическата цялост на атомната електроцентрала, като МААЕ подчертава, че това е валидно, независимо къде се намира АЕЦ-ът.

Подоляк: Украйна нахлу в Курска област, за да убеди Москва да започне честни преговори

Подоляк: Украйна нахлу в Курска област, за да убеди Москва да започне честни преговори

Той заяви, че Украйна не планира окупацията на руска територия

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че трансграничното нахлуване на Киев в Курска област е било необходимо, за да убеди Москва да започне "честни" мирни преговори, цитира думите му Ройтерс.

Подоляк каза, че Украйна няма интерес да окупира Курск, но трябва да принуди Русия да започне преговори при условията на Киев.

Операцията на украинските сили за отбрана в района на Курск на Русия се развива точно по план и украинските защитници укрепват позициите си там. Това каза президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, цитирано от "Укринформ". Държавният глава каза, че генерал Сирски е докладвал за продължаващото настъпление на украинската армия в района на Курск.