Международната агенция за атомна енергия следи ситуацията по докладваните военни действия, извършващи се в близост до Курската атомна електроцентрала.

Въпросната АЕЦ разполага с шест блока от два различни типа реактори: РБМК-1000 и ВВЕР-510. Два от реакторите тип РБМК-1000 са в застой, а два са напълно готови. Двата блока ВВЕР-510 са в процес на изграждане.

Предвид информацията за значителна военна дейност МААЕ напомня на всички страни за седемте незаменими стълба за гарантиране на ядрена безопасност и сигурност по време на въоръжен конфликт. Освен това агенцията подчертава петте конкретни принципа за подпомагане на осигуряването на ядрена безопасност и сигурност, които са установени за Запорожката АЕЦ в контекста на настоящия конфликт между Руската федерация и Украйна и които са еднакво приложими в тази ситуация. Те включват необходимостта да се гарантира физическата цялост на атомната електроцентрала, като МААЕ подчертава, че това е валидно, независимо къде се намира АЕЦ-ът.

На този етап бих искал да призова всички страни да проявяват максимална сдържаност, за да избегнат ядрена авария с потенциал за сериозни радиологични последици, заявява генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси в официално изявление.

Той посочва, че е в контакт със съответните органи на двете страни и ще продължи да е ангажиран с въпроса, както и да информира международната общност според случая.

Нито дума от украинските военни за руската Курска област

Нито дума от украинските военни за руската Курска област

На този етап няма прехвърляне на части от Харковска област - нито руснаци, нито украинци