Русия настоява Международната агенция за атомна енергия да заеме "по-обективна и ясна" позиция относно ядрената безопасност, съобщава "Ройтерс".

Искането идва ден, след като ръководителят на МААЕ посети руска ядрена централа близо до мястото, където Украйна нахлу на руска територия.

Рафаел Гроси посети Курската АЕЦ вчера и предупреди за опасността от сериозна ядрена авария там.

Той заяви, че е проверил щетите от удар с дрон, за който Русия обвини Украйна, но не посочи кой е отговорен.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че Москва иска МААЕ да се изказва по-ясно по въпросите на ядрената сигурност, но отрече да изисква агенцията да заеме проруска линия.

МААЕ: Има риск от ядрена авария в Курската АЕЦ

МААЕ: Има риск от ядрена авария в Курската АЕЦ

Рафаел Гроси посети централата

"Ние виждаме и оценките, и работата на тази структура (МААЕ), но всеки път искаме по-обективно и по-ясно изразяване на позицията ѝ", подчерта тя.

"Не в полза на нашата страна, не в полза на потвърждаване на позицията на Москва, а в полза на факти с една конкретна цел: осигуряване на безопасност и предотвратяване на развитието на сценарий по катастрофалния път, към който режимът в Киев тласка всички", изтъкна Захарова.

Украйна не е отговорила на руските обвинения, че е атакувала централата в Курска област, близо до мястото, където нейните сили предприеха изненадващо нахлуване на 6 август, което Русия все още се опитва да отблъсне. Боевете се водят на около 40 км от съоръжението.

Русия подозира Украйна в нападение срещу АЕЦ Курск
Обновена

Русия подозира Украйна в нападение срещу АЕЦ Курск

Международните организации трябва незабавно да осъдят провокациите, настоява Мария Захарова

По време на посещението си Гроси заяви, че централата, построена по съветски проект, е особено уязвима, тъй като - за разлика от повечето съвременни атомни електроцентрали - няма купол, който може да предложи защита в случай на удар от дронове, ракети или артилерия.

Помолен от репортер на пресконференция да осъди щетите от дрона като "ядрена провокация" от Украйна, Гроси отговори: "Отново соченето с пръст е нещо, което аз, като генерален директор на МААЕ, трябва да приема изключително сериозно. Но е очевидно, че не може да се разграничи видяното тук от скорошната военна дейност, на която станахме свидетели".

МААЕ призова и двете страни по време на 30-месечната война да се въздържат от сражения около ядрени централи, за да избегнат катастрофален инцидент.