Генералният секретар на Международната агенция за атомна електроенергия Рафаел Гроси пристигна в Курската атомна електроцентрала, съобщава "Ройтерс".

Москва твърди, че централата многократно е била атакувана от украинските сили, които са само на 40 километра разстояние, след като завзеха част от руска територия.

Безопасността на атомните електроцентрали многократно е била застрашавана по време на войната в Украйна, която започна през февруари 2022 г., когато Русия изпрати хиляди войници на територията на своята съседка.

Москва и Киев многократно са се обвинявали взаимно за атаки с дронове и артилерия срещу контролираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна. Нахлуването на украинските сили в Русия на 6 август обаче насочи вниманието към Курската АЕЦ - голяма централа от съветската епоха.

Русия подозира Украйна в нападение срещу АЕЦ Курск
Обновена

Русия подозира Украйна в нападение срещу АЕЦ Курск

Международните организации трябва незабавно да осъдят провокациите, настоява Мария Захарова

Президентът Владимир Путин обвини Украйна, че се опитва да атакува Курската електроцентрала, която има четири съветски реактора РБМК-1000 с графитен модератор - същият дизайн като тези в атомната централа в Чернобил, която през 1986 г. причини най-тежката цивилна ядрена катастрофа в света.

Украйна все още не е отговорила на обвиненията, че е атакувала съоръжението.

Гроси, който многократно е предупреждавал за ядрена катастрофа, ако централите продължат да бъдат атакувани, беше показан по руската държавна телевизия да разговаря с руски служители в ядрената централа.

Шефът на МААЕ заяви преди пътуването си, че единственият начин да се оцени сигурността на централата и да се потвърди информацията, която се получава, е да се посети обектът, който е собственост на руската държавна ядрена корпорация "Росатом".

"Безопасността и сигурността на ядрените съоръжения не трябва при никакви обстоятелства да не бъдат застрашавани", подчерта Гроси. "Безопасността и сигурността на всички атомни електроцентрали е основна грижа за МААЕ".

Хиляди украински войници пробиха руската граница на 6 август и след това отцепиха част от руската Курска област. Това бе най-мащабната чужда атака срещу суверенна руска територия от Втората световна война насам.

Путин обвини Украйна, че е атакувала Курската АЕЦ
Обновена

Путин обвини Украйна, че е атакувала Курската АЕЦ

Той се срещна с отговорни служители

Русия твърди, че Украйна е изпратила хиляди войници заедно с диверсионни единици, рояци дронове, тежка артилерия, десетки танкове и тежко западно въоръжение. Москва се зарече да изгони украинските сили.

Само на 40 км от сраженията, Курската АЕЦ се намира до град Курчатов, кръстен на легендарния руски физик Игор Курчатов.

От четирите реактора от съветско време два не функционират, но два - трети четвърти - работят. Четвъртият реактор беше изключен от мрежата на 25 август за 59 дни ремонт на охладителната система.

През 2018 г. започна изграждането на АЕЦ "Курск 2", използвайки по същество нови реактори от типа ВВЕР-510. Двата реактора все още не са в експлоатация.

На 22 август МААЕ съобщи, че е била информирана от Русия, че останки от дрон са открити на около 100 метра от съоръжението за ядрено съхранение на отработено гориво на Курската АЕЦ.

Според руските мониторингови станции нивата на радиация в района са били нормални.