Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е била информирана за нов опит за нападение с дрон в четвъртък срещу учебния център на украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в Украйна. Няма данни за жертви или щети.

Това се казва в изявление на генералния директор Рафаел Гроси, публикувано на сайта на Агенцията.

Това ще бъде третата докладвана наскоро атака, насочена към тренировъчното съоръжение, след два подобни инцидента миналата седмица. Според екипа на ЗАЕЦ, дронът е бил "неутрализиран", но не се дават повече подробности за случилото се.

МААЕ натъртва: Атакуването на ядрена централа е абсолютно забранено

МААЕ натъртва: Атакуването на ядрена централа е абсолютно забранено

Ядреният надзорен орган на ООн заседава извънредно заради ударите по Запорожката АЕЦ

Екипът на МААЕ е чул експлозия по същото време, 10:35 сутринта.

На екипа е бил отказан достъп до учебния център точно извън периметъра на площадката на ЯЕЦ, за да се оцени инцидентът, като централата се позова на потенциални рискове за сигурността.

Припомняме, че това се случва по-малко от две седмици, след като поредица от атаки с дронове значително задълбочиха опасенията относно и без това несигурната ситуация на ядрена безопасност и сигурност в най-голямата атомна електроцентрала (АЕЦ) в Европа, разположена на фронтовата линия на конфликта.

"Ако се потвърди, това би било изключително тревожно развитие. Който и да стои зад тези инциденти, той изглежда игнорира многократните призиви на международната общност за максимална военна сдържаност, за да се предотврати много реалната заплаха от сериозна ядрена авария, която може да има значителни последици за здравето и околната среда и да не облагодетелства абсолютно никого", се казва още в изявлението на Гроси.

"Досега ударите с дрон не са застрашили ядрената безопасност на обекта. Но, както казах на Съвета за сигурност на ООН преди няколко дни, тези безразсъдни атаки трябва да прекратят незабавно", настоява той.

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Докладът на Гроси бил безличен, според руския представител

Припомняме, че Русия реагира гневно на докладите на Гроси за случващото се в МААЕ, тъй като Украйна не е била директно обвинена за атаките. Според Москва, такива доклади без конкретика са безлични и прекалено неутрални. 

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Станцията не произвежда електроенергия от 11 септември 2022 г. Сега всичките шест реактора на Запорожката АЕЦ са в режим на студено спиране.

Миналата седмица Русия обвини Украйна в нова атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ, след като дронове атакуваха атомната електроцентрала, като поразиха основните защитни конструкции на един от реакторите. Тогава МААЕ уточни, че ядрената безопасност не е засегната.

Русия и Украйна многократно са си отправяли взаимни обвинения в атаки срещу Запорожката АЕЦ, като и двете страни отричат ​​да извършват такива.