Производството на високообогатен уран в Иран продължава.

Властите в страната не са подобрили сътрудничеството си с ядрения надзорен орган на ООН - въпреки резолюцията от последното заседание на борда на агенцията, изискваща това.

Това показват доклади на наблюдателния орган, разгледани в четвъртък от "Ройтерс.

САЩ, Великобритания, Германия и Франция отхвърлят доклада на МААЕ за иранския уран

САЩ, Великобритания, Германия и Франция отхвърлят доклада на МААЕ за иранския уран

Развитие на кризата

Въпреки резолюцията, приета на последното тримесечно заседание на Съвета на управителите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) от 35 държави през юни, ядрената дипломация до голяма степен е замразена с изборите миналия месец на иранския президент Масуд Пезешкиан и президентските избори в САЩ, които трябва да се проведат през ноември.

"Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси изразява надежда за посещение в Иран и установяване на конструктивен диалог, който бързо ще доведе до конкретни резултати", се казва в един от двата поверителни тримесечни доклада на МААЕ, изпратени до държавите членки в четвъртък.

САЩ настояват Иран да разреди всичкия уран, който е обогатил до 60%

САЩ настояват Иран да разреди всичкия уран, който е обогатил до 60%

Техеран настоява че има право да обогатява до високи нива за граждански цели

През последното тримесечие няма напредък по няколко дългогодишни проблема, които влошиха отношенията между МААЕ и Техеран, включително забраната за посещение на инспектори на МААЕ и неуспеха на Иран да обясни следите от уран в недекларирани обекти, показват докладите.

В същото време Ислямската република добави машини, които рафинират уран, в основните си обекти за обогатяване в Натанц и Фордо.

Той е инсталирал още осем каскади от усъвършенствани IR-6 центрофуги във Фордо, с което общият брой там достига 10. Новите все още не са пуснати онлайн, което означава, че все още не обогатяват уранов хексафлуорид (UF6) , показва един доклад.

Запасите на Иран от уран под формата на UF6, обогатен до 60% чистота, близо до приблизително 90% от оръжейния клас, са нараснали с приблизително 22,6 кг до 164,7 кг, се казва в един от докладите.

МААЕ: Запасите на Иран от уран са се свили

МААЕ: Запасите на Иран от уран са се свили

Но проблемите с инспекторите продължават

Според критерия на МААЕ, това е с 2 кг по-малко, за да бъде достатъчно на теория за четири ядрени бомби.