Президентът на Венецуела Николас Мадуро отхвърли издадения от Европейския съюз ултиматум, с който се призова за провеждането на нови избори във Венецуела в рамките на 8 дни, като изтъкна, че следващите президентски избори ще се проведат през 2025 година, съобщават руските медии.

Германия, Франция и Испания заявиха, че ще признаят самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо, ако не се проведат нови избори, но Мадуро подчерта, че Европа няма право да отправя такива искания, настоявайки пред руската държавна новинарска агенция "Новости", че следващите избори ще се проведат през 2025 г.

Върховният съд на Венецуела забрани на Гуайдо да напуска страната

Върховният съд на Венецуела забрани на Гуайдо да напуска страната

Мярката бе поискана от прокуратурата

В по-ранно интервю за CNN Turk Мадуро разкритикува искането на Европа като "пълно нахалство".

"Те трябва да оттеглят този ултиматум. Никой не може да ни издава ултиматум", настоя Мадуро, допълвайки: "Венецуела не е свързана с Европа. Това е пълно нахалство."

В изявление френският президент Еманюел Макрон заяви, че венецуелският народ "трябва да може свободно да решава бъдещето си. Без избори, свикани в рамките на 8 дни, ние бихме могли да признаем Хуан Гуайдо като временен президент на Венецуела, за да започне този политически процес".

САЩ предоставиха на Хуан Гуайдо контрол над част от активите на Венецуела

САЩ предоставиха на Хуан Гуайдо контрол над част от активите на Венецуела

Той щял да ги съхрани в полза на венецуелския народ

Почти идентични съобщения бяха публикувани от Германия и Испания.

Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за "временен президент" на Венецуела през миналата седмица, като бързо получи категорична подкрепа от Вашингтон и неговите съюзници.

Върховният съд във Венецуела наложи забрана на Гуайдо да напуска страната, докато не приключи разследването за "тежки престъпления, които заплашват конституционния ред".

Групата от Лима категорично против военна интервенция във Венецуела

Групата от Лима категорично против военна интервенция във Венецуела

Това обяви перуанският външен министър