Гърция категорично затвърди своята позиция за официалното име на Македония, като по този начин възможността Атина отново да блокира македонското членство в ЕС е много вероятна.

Това заяви министърът на външните работи на Македония Антонио Милошоски, цитиран от Balkaninsight.

Припомняме, напрежението между двете страни се изостри миналия април, когато Атина наложи вето на влизането на Македония в НАТО.

Те потвърдиха позицията си. Ние сме притеснени от възможността от налагане на второ вето, което може да блокира членството ни, заяви Милошошски.

В Македония сме готови да изработим решение на проблема, каза още той.

Македонският външен министър добави, че рискът от повторно вето от страна на Атина може да бъде подсилен и от ситуацията в момента в Гърция.

Според него е напълно възможно страната да бъде изправена пред предсрочни избори, които да поставят правителството на Костас Караманслис на тест.

Ако това се случи, според Милошошски, е възможно гръцкият премиер да използва проблема с името на бившата югославска република с политическа цел.

Външният министър изрази надежда, че в най-скоро време специалният посредник на ООН в спора за името Матю Нимиц ще излезе с ново предложение за решаване на проблема.

Припомняме, Гърция и Македония водят открит спор за името на бившата югославска република. Името, под което в момента съществува Македония, съвпада с това на регион в Северна Гърция.

Разрешаването на проблема беше изведено и като едно от условията за интеграцията на страната в ЕС в последната приета от евродепутатите резолюция за напредъка на страната през 2008 година.