Президентът на Китай Си Дзинпин пристига в Париж в неделя за рядко посещение, като френският му колега Еманюел Макрон е готов да го притисне да намали търговските дисбаланси и да се опита да го убеди да използва влиянието си върху Русия във връзка с войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Нито една от целите няма да бъде лесно изпълнена по време на двудневния престой на Си във Франция, където той пристига във време на нарастващо търговско напрежение между Европа и Китай.

Франция подкрепя разследване на ЕС на износа на китайски електрически превозни средства. През януари Пекин започна разследване на вноса на бренди - което се произвежда предимно във Франция - ход, който широко се възприема като отмъщение на фона на нарастващия набор от разследвания в ЕС.

"Трябва да продължим да настояваме китайските власти да ни дадат повече гаранции по търговски въпроси", каза съветник от Елисейския дворец преди посещението на Си, първото му посещение в Европа от пет години.

Китай се оглежда за инвестиции в Европа, за да вбие клин между ЕС и САЩ

Китай се оглежда за инвестиции в Европа, за да вбие клин между ЕС и САЩ

Си Дзинпин ще пътува до Франция, Сърбия и Унгария през май

Той ще се срещне и с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Разделенията в рамките на 27-те членки - и по-специално между Франция и Германия - подкопават способността им да влияят на Китай. Германският канцлер Олаф Шолц няма да се присъедини към Макрон и Си в Париж поради предварителни ангажименти, казаха източници.

Франция също така ще се стреми да постигне напредък в отварянето на китайския пазар за своя селскостопански износ и ще разреши проблемите около опасенията на френската козметична индустрия относно правата върху интелектуалната собственост, казаха официални лица.

Франция се стреми да подтикне Китай да окаже натиск върху Москва да спре операциите в Украйна.

Засега има малък напредък, с изключение на решението на Си да се обади на президента на Украйна Володимир Зеленски за първи път малко след посещението на Макрон в Пекин миналата година.

Френски дипломатически източник каза: "Ако китайците се стремят да задълбочат отношенията с европейските партньори, наистина е важно те да чуят нашата гледна точка и да започнат да я приемат сериозно."

За радост на Вашингтон, ЕС взе на мушка Китай, очаква се отговорът на Пекин

За радост на Вашингтон, ЕС взе на мушка Китай, очаква се отговорът на Пекин

Инструменти, готови от десетилетие, влизат в употреба

Си ще напусне Франция във вторник следобед, за да се отправи към приятелски настроените Русия, Сърбия и Унгария.