По време на среща с германския канцлер Олаф Шолц в Пекин китайският президент Си Дзинпин очерта четири принципа за разрешаване на конфликта в Украйна. Китайските държавни медии ги нарекоха "четири принципа за предотвратяване на излизането на кризата в Украйна извън контрол и възстановяване на мира", съобщава Би Би Си.

Китайският президент каза, че страните трябва да се съсредоточат върху "поддържането на мира и стабилността и да се въздържат от търсене на личен интерес" и "охлаждане на ситуацията, а не наливане на масло в огъня".

"Трябва да създадем условия за възстановяване на мира и да се въздържаме от по-нататъшно нарастване на напрежението", каза Си, отбелязвайки, че е необходимо "да се намали отрицателното въздействие върху световната икономика".

"Четирите принципа" отразяват документа на Пекин от миналата година, който призовава за "политическо уреждане" на конфликта. Според редица западни наблюдатели това ще позволи на Русия да запази по-голямата част от завзетите украински територии.

Китай вижда решение чрез преговори на войната в Украйна

Китай вижда решение чрез преговори на войната в Украйна

Пратеник на Пекин е посетил Москва, Киев и европейски столици

Отношенията на западните страни с Китай преминават през бурни времена. В Брюксел се провеждат редица разследвания за държавна помощ за китайски производители на слънчеви панели, електрически превозни средства и вятърни турбини.

САЩ проучват рисковете за националната сигурност, породени от китайските автомобилни технологии.

На срещата си с Шолц Си подчерта, че "промишлените и производствени вериги на Китай и Германия са дълбоко свързани помежду си".

"Взаимноизгодното сътрудничество между Китай и Германия не е "риск", а гаранция за стабилността на двустранните отношения и възможност за създаване на бъдещето", каза Си.

Заедно с Шолц в неделя в Китай пристигна голяма делегация от министри и ръководители на германски предприятия.

Китай и Германия търсят обща основа в отношенията си, но запазват различията

Китай и Германия търсят обща основа в отношенията си, но запазват различията

Си Дзинпин уверен в стабилното развитие на двустранните връзки