Президентът на Франция Еманюел Макрон смята, че може да се постигне напредък по деескалацията на ситуацията около Украйна и Русия, както и да се приложат "конкретни, практически решения" за намаляване на напрежението между Москва и Запада.

На пресконференция в Киев след срещата си с президента на Украйна Володимир Зеленски той изрази оптимизъм за изпълнението на споразумението от Минск.

Макрон заяви, че и Зеленски, и президентът на Русия Владимир Путин, са потвърдили желанието си за изпълнение на договореностите за Източна Украйна, постигнати с посредничеството на Франция и Германия.

Макрон и Путин разговаряха над 5 часа в Кремъл

Макрон и Путин разговаряха над 5 часа в Кремъл

Кризата в Украйна е била основна тема

"Сега имаме възможност да постигнем напредък в тези преговори" между Русия и Украйна, увери Макрон.

Зеленски от своя страна изрази надежда, че в близко време ще се проведат преговори в рамките на Нормандския формат, включващ Украйна, Русия, Германия и Франция.

"Именно мирният процес беше един от ключовите въпроси на днешните не разговори. Очакваме в най-скоро време, съгласно договореностите, постигнати на Парижката среща още през декември 2019 г., да успеем да проведем следващите преговори на лидерите от Нормандската четворка." - отбеляза той.

Коментарите на Макрон след разговорите с Путин са притеснителни за НАТО

Коментарите на Макрон след разговорите с Путин са притеснителни за НАТО

Легитимира искания на Москва за нова архитектура за сигурност, основана на руската концепция, на фона на военни заплахи

Същевременно Зеленски подчерта, че ще повярва в откритостта на намеренията на Путин за деескалация само ако думите му бъдат подкрепени с конкретни стъпки.

Във връзка с искането на Путин Украйна да не бъде приемана в НАТО, Макрон увери, че НАТО няма да се откаже от политиката на отворените врати и приемането нови страни в Алианса.

Той опроверга твърденията, появили се в медийни публикации, че е говорил с Путин за "финландизация на Украйна" - т.е. налагането на неутрален статут на страната като възможен изход от сегашната ситуация.

При посещението в Киев на френската делегация, водена от Макрон, двете страни подписаха пет двустранни документа в сферата на сигурността, отбраната, икономиката.

Френската страна съобщи, че ще предостави на Украйна 1.2 милиарда евро програмно финансиране, което може да се използва за конкретни проекти за развитие.

Украйна приветства Макрон, но няма да пресича червените си линии за Русия

Украйна приветства Макрон, но няма да пресича червените си линии за Русия

Френският президент пристига на посещение в страната