Френското правителство е инструктирало местните власти да показват повече човечност и милосърдие към мигрантите.

Това обяви говорителят на френското правителство, след като правозащитна организация го обвини, че то носи отговорност за нечовешките условия, пред които са изправени мигрантите в района на град Кале, съобщава "Ройтерс".

Около 400 мигранти от Близкия изток и Африка се завърнаха в северозападния френски пристанищен град, където предходното правителство изпрати булдозери да разчистят мигрантския лагер, известен като "Джунглата" през ноември 2016 г.

"На префектите бяха дадени указания да бъде показана по-голяма гъвкавост, по-конкретно да се покаже по-голямо милосърдие", изтъкна говорителят Кристоф Кастанер след седмичното заседание на правителството.

"Не можем да се отнасяме към жени и мъже така, сякаш са просто бройки и числа", допълнил говорителят.

Кастанер заяви, че реформата на процеса по предоставяне на убежище във Франция била приоритет за новия президент Еманюел Макрон.

Мигрантският лагер "Джунглата", където хиляди мигранти се надяваха да се доберат до Великобритания и живееха в мизерни условия, се превърна в символ на затрудненията на Европа да се справи с продължаващата миграционна криза.

Социалистическото правителство на бившия президент Франсоа Оланд разпореди разтурянето на лагера след натиск от местни хора, които обвиниха мигрантите за нарасналата престъпност, като не обърнаха внимание на благотворителни организации, които предупредиха, че мигрантите пак ще започнат да се събират там.