Френският президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с и.д. премиер на Армения Никол Пашинян е настоял за незабавно изтегляне на азербайджанските войски от територията на Армения. Това се посочва в комюнике на Елисейския дворец, цитирано от "Новости".

"Президентът на републиката припомни ангажимента на Франция за териториалната цялост на Армения и подчерта необходимостта от незабавно изтегляне на азербайджанските войски от територията на Армения", изтъкнаха от Елисейския дворец.

Армения обвини Азербайджан във военни престъпления

Армения обвини Азербайджан във военни престъпления

След доклад на международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч"

Франция разчита на уреждане на ситуацията на границата за възстановяване на стабилността и сигурността в този регион чрез Съвета за сигурност на ООН.

По-рано арменското министерство на отбраната съобщи, че в сряда азербайджанските въоръжени сили са се опитали да извършат определена работа "за изясняване на границите" в един от пограничните райони в Сюникска област в Армения. В същото време от ведомството не уточниха каква конкретна работа са извършили азербайджанските военни.

Ситуацията на границата беше обсъдена в сряда от външните министри на Армения и Русия Ара Айвазян и Сергей Лавров. Вчера арменското министерство на отбраната заяви, че азербайджанските въоръжени сили са се опитали да преместят напред своите постове в районите на градовете Варденис и Сисиан в Южна Армения.

Армения и Азербайджан мобилизираха армиите за мащабни военни учения

Армения и Азербайджан мобилизираха армиите за мащабни военни учения

Четиридневни военни учения