Армения обвини Азербайджан в извършване на военни престъпления по време на конфликта им миналата година заради областта Нагорни Карабах, след като международната правозащитна организация "Хюман райтс уотч" обяви, че Азербайджан е малтретирал военнопленници, предаде "Франс прес".

Бившите съветски републики от Южен Кавказ са от десетилетия в териториален спор за планинската област в Азербайджан, където през септември избухнаха боеве, отнели живота на около 6000 души.

Армения и Азербайджан мобилизираха армиите за мащабни военни учения

Армения и Азербайджан мобилизираха армиите за мащабни военни учения

Четиридневни военни учения

Шестседмичната война приключи, след като Азербайджан постигна бързи териториални придобивки, а Армения капитулира на постигнатото с посредничеството на Русия примирие, съгласно което отстъпи обширни територии на Баку.

В доклад на "Хюман Райтс Уоч"се изтъква, че азербайджански войници "малтретираха арменски военнопленници..., подлагайки ги на жестоко и унизително отношение и изтезания".

"Азербайджан също трябва незабавно да освободи всички останали военнопленници и цивилни задържани", настояха правозащитниците.

Армения потвърди гибелта на 3300 свои военни в Нагорни Карабах

Армения потвърди гибелта на 3300 свои военни в Нагорни Карабах

Идентифицирани 436 от жертвите...

Говорителката на арменското външно министерство Анна Нагдалян каза, че докладът доказвал, че Баку е извършил "мащабни военни престъпления срещу арменски военнопленници".

"Докладите за малтретиране и изтезания на арменски военнопленници показват систематичен характер. Продължителният им плен и изтезания може да се окажат престъпления срещу човечеството", изтъкна Нагдалян пред "Франс прес".

Баку отрече обвиненията и настоя, че всички арменски затворници са били върнати в Армения.

Азербайджан загуби 3000 военни в Нагорни Карабах

Азербайджан загуби 3000 военни в Нагорни Карабах

Според последната статистика

Но външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов настоя в сряда, че "Баку не разглежда арменските войници, задържани в Карабах след примирието, като военнопленници".

По-рано той обвини арменските сили в "тежки нарушения на международното хуманитарно право, равносилни на военни престъпления и престъпления срещу човечеството".

През декември друга международна правозащитна организация - "Амнести интернешънъл" - призова Баку и Ереван спешно да разследват "военни престъпления", извършени от двете страни.

Ердоган: Борбата на Азербайджан с врага Армения не е приключила

Ердоган: Борбата на Азербайджан с врага Армения не е приключила

"Свободата на Карабах ще бъде началото на нова епоха"

Докато Армения не започна каквито и да е разследвания, през декември Азербайджан обвини двама свои войници за осакатяване на тела на арменски войници.

Нагорни Карабах е етнически арменски регион, който се откъсна от контрола на Азербайджан по време на война в началото на 1990-те години.

Поражението на Армения срещу технологично превъзхождащата армия на Баку миналата година предизвика политическа криза, като премиерът Никол Пашинян се съгласи тази седмица на предсрочни избори по-късно тази година.

Премиерът на Армения обяви предсрочни избори на 20 юни

Премиерът на Армения обяви предсрочни избори на 20 юни

Той отбеляза, че решението е взето след среща с лидера на опозиционната партия "Процъфтяваща Армения"