Премиерът на Армения Никол Пашинян съобщи, че страната ще проведе предсрочни парламентарни избори на 20 юни, пише "Комерсант".

Той отбеляза, че решението е взето след среща с лидера на опозиционната партия "Процъфтяваща Армения" Гагиг Царукян. Взета е под внимание и позицията на президента Армен Саркисян.

Политическата криза в Армения се задълбочава

Политическата криза в Армения се задълбочава

Съд постанови премиерът да върне началника на генщаба

Пашинян поясни, че те са достигнали до заключението, че най-добрият начин за излизане от сложната вътрешнополитическа ситуация е организиране на предсрочни парламентарни избори.

По-рано днес стана ясно, че Пашинян е пренебрегнал съдебно решение, което го принуждава да върне началника на Генералния щаб, който той уволни.

Миналия месец премиерът Никол Пашинян нареди да бъде уволнен началникът на Генералния щаб Оник Гаспарян, обвинявайки го в организиране на преврат, след като призова Пашинян да подаде оставка. Министър-председателят направи новото назначение след влизане в сила на заповедта за уволнението на Гаспарян, което предизвика политическа криза в Армения.

Армения и Азербайджан мобилизираха армиите за мащабни военни учения

Армения и Азербайджан мобилизираха армиите за мащабни военни учения

Четиридневни военни учения

Пашинян е под натиск да подаде оставка, след като Армения изгуби територии по време на кратката война с Азербайджан в Нагорни Карабах в края на миналата година.

Призивът на Гаспарян от 25 февруари Пашинян да подаде оставка предизвика масови протести. Поддръжници на премиера и негови противници заляха улиците в Ереван.

Армения и Азербайджан договориха примирие след 6-седмична война в края на миналата година. Споразумението бе постигнато с посредничеството на Русия.

Армения пред предсрочни избори

Армения пред предсрочни избори

Президентът Армен Саркисян проведе редица срещи с управляващи и опозиция, за да обсъди ситуацията