Премиерът на Армения Никол Пашинян пренебрегна съдебно решение, което го принуждава да върне началника на Генералния щаб, който той уволни, информира АФП.

Осведомителната агенция отбелязва, че последното развитие задълбочава възникналата политическа криза след кратката война с Азербайджан.

Армения и Азербайджан мобилизираха армиите за мащабни военни учения

Армения и Азербайджан мобилизираха армиите за мащабни военни учения

Четиридневни военни учения

През миналия месец Пашинян уволни началника на Генералния щаб Оник Гаспарян, обвинявайки го в опит за преврат след призив премиерът да подаде оставка.

Но във вторник арменски съд постанови Гаспарян временно да бъде върнат на поста до издаване на финално решение от апелативен съд срещу отстраняването му.

Армения пред предсрочни избори

Армения пред предсрочни избори

Президентът Армен Саркисян проведе редица срещи с управляващи и опозиция, за да обсъди ситуацията

От пресслужбата на министър-председателя заявиха, че отхвърлят решението и отбелязаха, че "правните актове не могат да имат ретроактивно действие" съгласно Конституцията на Армения и че "вече текат процедурите по назначаване на нов началник на Генералния щаб".

Миналата седмица Пашинян поиска от президента Армен Саркисян да назначи Артак Давтян на поста, но държавният глава отказа. 

Президентът на Армения отказа да назначи номирания за командир на армията

Президентът на Армения отказа да назначи номирания за командир на армията

Миналия месец Никол Пашинян нареди да бъде уволнен началникът на Генералния щаб Оник Гаспарян

Миналия месец премиерът Никол Пашинян нареди да бъде уволнен началникът на Генералния щаб Оник Гаспарян, обвинявайки го в организиране на преврат, след като призова Пашинян да подаде оставка. Министър-председателят направи новото назначение след влизане в сила на заповедта за уволнението на Гаспарян, което предизвика политическа криза в Армения.

Пашинян е под натиск да подаде оставка, след като Армения изгуби територии по време на кратката война с Азербайджан в Нагорни Карабах в края на миналата година.

Призивът на Гаспарян от 25 февруари Пашинян да подаде оставка предизвика масови протести. Поддръжници на премиера и негови противници заляха улиците в Ереван.

Армения и Азербайджан договориха примирие след 6-седмична война в края на миналата година. Споразумението бе постигнато с посредничеството на Русия.