Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви, че искането на Генералния щаб на въоръжените сили на страната за оставката му е опит за военен преврат и призова привържениците си да се стекат на Площада на Републиката. Той публикува изявлението в профила си във Facebook.

"Смятам изявлението на Генералния щаб за опит за военен преврат. Каня всички наши привърженици на Площада на Републиката в момента. В близко бъдеще ще се обърна към обществеността в ефир", отбеляза той.

"Предател", скандират хиляди в Армения срещу премиера

"Предател", скандират хиляди в Армения срещу премиера

Полицейски кордони охраняваха правителствените учреждения

Малко по-късно Пашинян уволни началника на Генералния щаб генерал-полковник Оник Гаспарян, който заедно с 40 високопоставени офицери поиска оставката му и го предупреди да не използва сила срещу народа си. Генералният щаб заяви, че "министър-председателят и правителството не са в състояние да вземат адекватни решения в кризисна ситуация".

"Днес взех решение да освободя началника на генералния щаб и неговия първи заместник. Министърът на отбраната вече подготвя съответното решение за назначаването на нов началник на генералния щаб и неговите заместници", каза той.

По-късно Пашинян излезе по улиците на столицата Ереван заедно със своите поддръжници.

"Ситуацията е напрегната, но трябва да се съгласим, че не може да има сблъсъци", отбеляза арменският премиер пред привържениците си чрез мегафон и добави, че новата политическа нестабилност, която следва месеци на протести срещу неговото управление, била "управляема".

Carnegie Europe: ЕС да покаже воля и да помогне на демократична Армения

Carnegie Europe: ЕС да покаже воля и да помогне на демократична Армения

Но "за арменците конфликтът от 2020 г. разкри явната безпомощност на ЕС като играч в сферата на сигурността"

Междувременно опозиционно настроени жители на столицата Ереван блокираха магистрали, настоявайки за оставката на Пашинян, съобщи телевизия armnews.

Също така най-голямата опозиционна партия в Армения, която призоваваше Пашинян в продължение на месеци да се оттегли, му постави ултиматум да подаде оставка и да предотврати гражданска война.

"Призоваваме Никол Пашинян да не води страната към гражданска война и да избегне кръвопролития. Пашинян има последен шанс да избегне сътресение", се казва в изявление на партията "Просперираща Армения".

Протести срещу Пашинян се проведоха вече много пъти в Армения, като те започнаха след подписването през есента на примирие с Азербайджан за Нагорни Карабах. Ереван трябваше да се откаже от районите Келбаджар, Лачин и Агдам, а в отцепническата област бяха разположени руски мироопазващи сили.