Президентът на Франция обяви, че би било сериозна грешка от страна на Европейския съюз да не отговори на провокациите в Източното Средиземноморие и настоя, че иска още санкции срещу тези страни, които нарушават гръцкото и кипърското морско пространство, предава "Ройтерс". 

Той заклейми нарушаването на суверенитета на Гърция от страна на Турция, докато напрежението между Атина и Анкара се изостря. 

Военният флот на Гърция в повишена бойна готовност спрямо Турция

Военният флот на Гърция в повишена бойна готовност спрямо Турция

Разположи сили в южната и югоизточната част на Егейско море

"Искам за пореден път да повторя пълната солидарност на Франция с Кипър, а също и с Гърция във връзка с нарушаването на техния суверенитет от Турция", заяви френският президент преди разговорите си с кипърския си колега Никос Анастасиадис в Елисейския дворец.

"Не е приемливо морското пространство на страна членка на нашия Съюз да бъде нарушавано или застрашавано. Тези, които допринасят, трябва да бъдат санкционирани", настоя Макрон.

Гръцкият военен флот обяви вчера, че е разположил кораби в Егейско море, като е в повишена бойна готовност, след като Турция анонсира планове за сондажи за изкопаеми горива близо до гръцки остров в район, за който твърди, че се намира в континенталния шелф на Турция.

Макрон също така коментира пред репортери заедно с Анастасиадис следното: "В тази част на Средиземноморието, която е жизненоважна за нашите две страни, въпросите, свързани с енергията и сигурността, са от съществено значение. Това, което е заложено на карта, е борбата за могъщество, по-специално на Турция и Русия, които се налагат все повече и повече и спрямо които ЕС все още прави твърде малко."

"Би било сериозна грешка да оставим сигурността си в Средиземно море в ръцете на други актьори. Това не е вариант за Европа и не е нещо, което Франция ще позволи да се случи", подчерта още френският държавен глава.

Германия смъмри Турция, настоя да спре "провокациите" в Източното Средиземноморие

Германия смъмри Турция, настоя да спре "провокациите" в Източното Средиземноморие

Настоява Турция да спре сондажите за петрол и газ край Кипър

Анастасиадис се съгласи, че по този въпрос има "празнота от страна на Европа", като добави, че инициативите на Макрон предлагат "проблясък на надежда", че Средиземноморието "няма да бъде под контрола на Турция или друга държава".

Що се отнася до Либия, Макрон заяви, че чуждестранните сили, "които и да са те", не могат да бъдат допуснати да нарушават оръжейното ембарго на ООН върху разкъсаната от война страна.

Турция подкрепя признатото от ООН правителство за национално единство, което се бори за контрола над страната срещу фелдмаршал Халифа Хафтар, който контролира източната част на страната.

Египет, Обединените арабски емирства и Русия подкрепят Хафтар.

Оръжейните санкции, каза Макрон, са били необходими "за постигане на примирие и отключване на истинска динамика към политическо разрешаване на либийския конфликт".