Франция трябва да се мобилизира и да се подготви за вероятния сценарий, че тази есен ще има недостиг на енергия, защото Русия използва съкращенията на доставките за Европа като оръжие във войната си с Украйна. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от "Ройтерс".

В интервю за телевизия TF1 държавният глава предупреди, че страната трябва да бъде "подготвена войната в Украйна да продължи", което ще се отрази на икономиката й.

Лятото и ранната есен ще бъдат много тежки, прогнозира Макрон, добавяйки, че гражданите и фирмите ще трябва да ограничат потреблението на енергия.

Пълното спиране на руския газ - най-вероятният сценарий, според Франция

Пълното спиране на руския газ - най-вероятният сценарий, според Франция

Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер зове за подготовка

По негови думи "руското решение за спиране на газа е ясен сигнал. Русия ще го използва като оръжие за война".

В края на юни френският президент заяви, че Русия не може и не трябва да спечели войната в Украйна и призова за единство на Европа в борбата с инфлацията и високите цени на енергията.

Франция не получава природен газ от Русия по тръбопровод от 15 юни, след като руският енергиен гигант "Газпром" предупреди тази седмица, че намалява рязко доставките за Европа по газопровода "Северен поток-1" заради "технически проблеми".