Процесът на възстановяване след санитарната криза във Франция ще бъде труден, но няма да се основава на увеличения на данъците. Това заяви в интервю френският президент Еманюел Макрон.

"Вярвам, че курсът, който избрах през 2017 г., остава верен. Но не можем да пренебрегнем международните сътресения и започналата икономическа криза. Краят на летните ваканции ще бъде труден и трябва да се подготвим за това", заяви държавният глава.

Макрон заяви, че планира да се съсредоточи върху възстановяването на икономиката, социалната, екологичната и културната сфера от живота на страната.

Първо, той планира да извърши трансформации в системата на здравеопазването, след това да завърши реформата на пенсионната система. Тогава президентът планира да подкрепи младежта, чиито представители според него "са най-силно засегнати от кризата" и на пазара на труда "те чакат пред затворени врати". Въпреки това, отговаряйки на въпроса дали властите планират да събират допълнителни средства чрез повишаване на данъците, той каза, че "това би било дълбока грешка", тъй като Франция е "една от страните с най-високи данъци".

Президентът потвърди, че планира да увеличи допустимия брой работни часове, което според закона, приет преди 20 години, е 35 седмично. "Не можете да претендирате за статут на държава, която се стреми към независимост, възстановяване на социалната, икономическата и екологичната среда и в същото време да бъдете страна, в която хората работят най-малко в Европа", каза Макрон.

"Отчасти това беше грешно представяне от моя страна. Понякога си мислех, че е необходимо да се проведат някои реформи възможно най-скоро. Но това е възможно само чрез диалог. Имам големи планове за страната ни и понякога може да изглежда, че искам да провеждам реформи срещу хората", призна президентът. Макрон заяви, че визира стачките, протестите и безредиците, които обхванаха страната от 2018 г. на фона на реформата на трудовото законодателство и пенсионната реформа.

Държавният глава повтори намерението си да продължи реформите, стартирани по-рано и предизвикали масови стачки и протести в страната. "Но все още не сме излезли от санитарната криза; по-скоро сме преминали през най-острата фаза", каза Макрон. Той също не изключи възможността за повторно въвеждане на режима на самоизолация, ако ситуацията с разпространението на коронавирус отново се влоши.

Макрон даде да се разбере, че няма да прави сметки на фона на президентските избори през 2020 г.

Макрон повтори намерението си за промени в правителството на фона на възстановяването на страната след епидемията COVID-19, но остави отворен въпросът за премиера. "Ще трябва да направя избор, който да ни води по нов път. Това са нови цели за независимост, възстановяване, мир и нови методи за постигането им. Нов екип ще стои зад това", обеща той.

Държавният глава обаче не даде ясен отговор на въпроса за евентуалната смяна на министър-председателя Едуар Филип - интересът към тази тема рязко се увеличи след изтичане в медиите за разногласия между държавния глава и премиера, както и победата на Филип при избора за кмет на Льо Хавър миналия уикенд.

"Ние сме заедно от три години. Той върши изключителна работа заедно с променящото се правителство, провежда важни исторически реформи, често в трудни условия. Установихме доверителни отношения, които от определена гледна точка са уникални за Пета република", - - каза Макрон.