Вторият етап на пандемията е вече минало, обяви френският държавен глава Еманюел Макрон в обръщение към нацията. Президентът обаче предупреди, че третата вълна на заразата е неизбежна.

Той представи новия план за излизане от затварянето. Търговските обекти ще заработят на 28 ноември - до 21:00 часа и при спазване на строги здравни мерки. Разходки в провинцията ще са възможни максимум до 20 километра от дома и за не повече от три часа.

Новите облекчени мерки ще са в сила до 15 декември, когато ще започне вторият етап на отварянето. Тогава ще заработят театри, кина и музеи, но при условие, че продължи спадът на заразените.

Франция: Пикът на втората вълна на COVID-19 май е преминат

Франция: Пикът на втората вълна на COVID-19 май е преминат

На 1 декември може да отворят малките магазини

30600 са хоспитализираните пациенти във Франция, а 4300 са в реанимация в момента.

"Положените от вас усилия дават резултат", отчете френският президент. "Трябва да продължим да се грижим за пациентите", подчерта той.

Амбицията на Макрон е да се контролира броят на новозаразените и на хората в реанимация. Президентът на Франция призова за спазване на социална дистанция и мерките, препоръчани от здравните власти.

"Вие ще имате централна роля за справяне с кризата", обърна се той към французите.

Франция с близо 2 млн. случая на COVID

Франция с близо 2 млн. случая на COVID

Рекордна безработица отбеляза страната

На 20 януари може да отворят баровете и ресторантите, ако продължи спадът на заразените. На 15 декември може да отворят спортните занимания на закрито. Църковните служби ще са възможни, но до 30 души.

"Спряхме разпространението на вируса, но не трябва да отслабваме усилията си", изтъкна Еманюел Макрон.

Голяма надежда за справяне със заразата той вижда във ваксината, но преди да бъде прилагана тя трябва да премине всички тестове за ефикасност и безопасност. Ваксинацията няма да бъде задължителна, но Макрон се обяви за масова и бърза ваксинация, както и за ваксиниране на уязвимите групи. По думите му, тя ще е възможна в края на декември или средата на януари.

Второ поколение ваксина ще е налична през пролетта, стана ясно още от думите му. Нашата политика е за възможно най-много ваксини, изтъкна той.

"Връщането към нормалния живот няма да стане от утре", подчерта още френският президент.

Макрон обясни и икономическите мерки, които властта във Франция предприема за запазване на икономиката. Барове, дискотеки и ресторанти ще получат компенсации от фонд за солидарност като помощта ще е 20% от оборота за минал период.10 000 евро е помощта на месец за затворените търговски обекти.

"Искам да ви защитя максимално", подчерта още Еманюел Макрон.

Според него хората трябва да знаят какво да очакват и какви мерки ще предприеме държавата. "Оптимист съм", сподели още президентът на Франция.