Френският президент Еманюел Макрон е разговарял с трима висши държавни ръководители за кризата в Афганистан, предаде АФП.

Провеждайки три последователни телефонни разговора с американския президент Джо Байдън, с руския президент Владимир Путин и с италианския премиер Марио Драги, Макрон е настоял за тясно международно сътрудничество с цел да се намери решение на кризата в Афганистан.

Макрон: Афганистан не трябва да се превръща отново в убежище за терористи

Макрон: Афганистан не трябва да се превръща отново в убежище за терористи

Русия, САЩ и Европа трябва да си сътрудничат, защото интересите са едни и същи

В разговора си с Байдън Макрон е бил категоричен, че е абсолютно необходимо между съюзниците да има координация, която да е бърза на терен. Така според Макрон ще стане възможна евакуацията на чуждите граждани от Афганистан, а също така и изтеглянето на афганистанци, работили за съюзниците, които днес са заплашвани със смърт.

"Не можем да ги изоставим. Носим морална отговорност за тези хора" - подчертал Макрон пред Байдън.

В разговора си с Путин, който продължил над час и половина, Макрон говорил за "приоритетните очаквания" от талибаните, поели властта в Кабул. Заедно с Путин те се обединили, че това са борбата с трафика на дрога, трафика на оръжия, скъсването на връзките с международните терористични движения и зачитане правата на жените.

С италианския премиер Марио Драги френският президент Макрон успял да постигне съгласие, че между страните в ЕС е нужно тясно сътрудничество, за да се извърши докрай евакуацията на европейските граждани и на афганистанците, чийто живот е най-застрашен от талибаните.

Независимо че по време на трите разговора основната тема е била ситуацията в Афганистан, Макрон е призовал Путин да освободи Алексей Навални, като това стане при при спазване на критериите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.