Президентът на Франция Еманюел Макрон обвини Русия и Турция, че се опитват да насаждат настроения срещу Франция в Африка, като финансират хора, които подбуждат негодувание срещу Франция посредством медиите. Той коментира темата в интервю за сп. Jeune Afrique, цитирано от "Франс прес".  

"Не трябва да бъдем наивни по този въпрос: много от онези, които говорят, които правят видеоклипове, които присъстват във френскоговорящите медии, са финансирани от Русия или Турция", подчерта той, обвинявайки Москва и Анкара в опити "да играят на струната на постколониалното възмущение" в Африка.

Макрон дава на френските мюсюлмани 15 дни да признаят, че ислямът е "аполитична религия"

Макрон дава на френските мюсюлмани 15 дни да признаят, че ислямът е "аполитична религия"

"Ако някои не подпишат тази харта, ще направим заключения"

Той също така каза, че Турция допринасяла за недоразумения във връзка със защитата му на правото да окарикатуряваш след обезглавяването през миналия месец в предградие на Париж на учител, който показа в час за свободата на словото карикатури на пророка Мохамед.

"Когато реших да атакувам радикалния ислям... думите ми бяха изкривени. От Мюсюлманското братство - доста широко - но и от Турция, която има възможността да влияе много върху общественото мнение, включително в Субсахарска Африка", изтъкна той.

Повтаряйки позиция, която предизвика огромни противоречия във Франция и извън нея през последните месеци, той добави: "Аз не атакувам исляма, а атакувам ислямисткия тероризъм."

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Курц: Тероризмът има идеологическа основа - ислямизмът и политическият ислям

Напрежението между Франция и Турция се изостри заради редица спорове през последните месеци, включително Сирия, Либия, Източното Средиземноморие и сега крутите мерки на Франция срещу радикалния ислям.

Франция призова за цялостно преосмисляне на отношенията на Европейския съюз с Турция, която при президента Реджеп Тайип Ердоган през последните години значително засили присъствието и влиянието си в Африка.

Русия също играе все по-активна роля в Африка, като анализатори посочват присъствието в няколко страни на прокремълската наемническа група "Вагнер".

В Пакистан продължават протестите срещу Макрон

В Пакистан продължават протестите срещу Макрон

Имран Хан се обяви против възхода на ислямофобията в света

Също така Макрон изключи преговори с джихадистки групировки в региона Сахел в Африка, където Франция е разположила хиляди свои военнослужещи.

"Ние не преговаряме с терористи. Ние се борим", отсече Макрон, след като се засилват дебатите във Франция и Африка във връзка с дългосрочната стратегия на силите Бархан.

В интервюто той също така обвини президента на Гвинея Алфа Конде, че е организирал референдум за конституционни промени "единствено за да може да запази властта", като добави, че ситуацията в страната е "сериозна" след размириците след изборите.

Франция се бори с ислямския екстремизъм, а не с исляма, увери Макрон

Франция се бори с ислямския екстремизъм, а не с исляма, увери Макрон

Той отговори на статия на "Файненшъл таймс"