Борис Джонсън се срещна с Еманюел Макрон в Париж за преговори за Брекзит, като френският президент заяви, че вотът на Великобритания за излизане от ЕС трябва да бъде спазен.

Но той добави, че предпазният механизъм за Ирландия-Северна Ирландия е "необходим" за запазването на политическата стабилност и на единния пазар, съобщава БиБиСи.

Джонсън обяснява, че с "енергия и креативност можем да намерим път напред". В сряда германският канцлер Ангела Меркел заяви, че зависи от Обединеното кралство да намери работещ план.

Ръкостискането между премиера и президента бе топло и дълготрайно, но това, което има значение са думите. Президентът Макрон определи предпазният механизъм както като "незаменима гаранция" за "стабилност в Ирландия", така и като средство за защита на целостта на единния европейски пазар.

Макрон попари надеждите на Борис Джонсън за сключване на сделка за Брекзит

Макрон попари надеждите на Борис Джонсън за сключване на сделка за Брекзит

Предпазният механизъм не може да отпадне от споразумението за Брекзит

Макрон просто предупреди, че всяко споразумение за Брекзит, което двете страни могат да постигнат през следващия месец, няма да бъде много различно от съществуващото. И поиска повече "видимост" от Обединеното кралство относно алтернативните му предложения.

Изглежда, че и Макрон, и Ангела Меркел са решени да не затворят напълно вратата в лицето на Борис Джонсън и вероятно в еднаква степен са решени да не бъдат обвинявани за Брекзит без никаква сделка.

Изказвайки се, след като поздрави Джонсън в Елисейския дворец, Макрон заяви, че е "много уверен", че Великобритания и ЕС ще могат да намерят решение в рамките на 30 дни - график, предложен от Меркел, "ако има добро воля от двете страни ".

Меркел дава на Борис Джонсън 30-дневен срок

Меркел дава на Борис Джонсън 30-дневен срок

Великобритания трябва да предложи алтернатива на предпазния механизъм

Френският президент обясни, че решение може да бъде постигнато "без пренастройка" на сегашната сделка.

Макрон отрича да е "лошото момче", след предположения, че ще бъде по-строг към Обединеното кралство от германския си колега.

Застанал до Макрон, Джонсън заяви, че е "силно насърчен" от разговорите си с Меркел в Берлин. Той подчерта желанието си за сделка с ЕС, но добави, че е "жизненоважно за доверието в политиката" Обединеното кралство да напусне ЕС на 31 октомври.

Той добави, че "при никакви обстоятелства" Великобритания няма да постави контролни и пропускателни пунктове на границата между Ирландия и Великобритания.

Макрон не вижда причина да се отлага Брекзит, който на два пъти се отлага без да има значителна политическа промяна във Великобритания, като избори или нов референдум.

Еврокомисарят на Ирландия "срина със земята" Борис Джонсън заради Брекзит

Еврокомисарят на Ирландия "срина със земята" Борис Джонсън заради Брекзит

Обяви го за "неизбран премиер" и го обвини, че играе "хазарт с мирния процес" в Северна Ирландия