Френският президент Еманюел Макрон каза, че Франция изпраща военноморски кораб за "подкрепа" на болниците в Ивицата Газа, които едва функционират поради липсата на гориво и медицински консумативи, пише "Политико".

Корабът трябва да отплава от френският град Тулон "през следващите 48 часа", каза Макрон в сряда, като обеща, че Франция ще бъде "напълно ангажирана в осигуряването на достъп до лекарства и грижи" за хората в Ивицата Газа. Според френския телевизионен канал BFMTV корабът е френският хеликоптероносач "Тонер".

Говорейки заедно с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси, френският президент отхвърли обвиненията, че Франция прилага "двойни стандарти" в подхода си към войната на Израел срещу Хамас.

"Международното право се прилага за всички и Франция носи универсалните ценности на хуманизма", каза той в Кайро, на втория ден от обиколката си в Близкия изток, където посети Израел, Западния бряг и Йордания.

Франция също изпраща самолет с медицинско оборудване в Египет с доставки, които след това ще бъдат прехвърлени в Газа.

Малки доставки с хуманитарна помощ бяха допуснати в Ивицата Газа през пропускателния пункт "Рафах" през последните дни, след като Израел обяви "пълна обсада" на Газа заради атаките, извършени от "Хамас", които убиха повече от 1400 души в Израел.

САЩ към Турция: Изпращаме самолетоносачите за евентуална евакуация

САЩ към Турция: Изпращаме самолетоносачите за евентуална евакуация

САЩ не целят провокации в региона