Трети конвой от камиони с хуманитарна помощ влезе през пропускателния пункт "Рафах" от Египет в понеделник за обсадената Ивица Газа, са заявили хуманитарни работници и египетски източници пред Ройтерс.

Хуманитарните доставки през Рафа започнаха в събота, след като споровете относно процедурите за проверка на помощта и израелските бомбардировки от страната на границата с Газа оставиха хуманитарните доставки блокирани в Египет.

Пунктът "Рафах" между южната част на Газа и Египет е единственият коридор, през който израелците са се съгласили да допуснат помощ в обсадения палестински анклав. Другите контролно-пропускателни пунктове в Ерез и Керем Шалом между ивицата Газа и Израел бяха затворени от израелските сили при налагането на пълната блокада преди две седмици

В събота и неделя са преминали общо 34 камиона. Броят на камионите в конвоя в понеделник е бил подобен на всеки от тези дни, са разказали източниците на Ройтерс.

Представители на ООН казват, че ще са необходими по около 100 камиона дневно, за да се задоволят основните нужди в Газа, където живеят 2,3 милиона души и където запасите от храна, вода и гориво са на изчерпване.

Ивицата Газа и преди началото на израелската блокада до голяма степен разчиташе на хуманитарна помощ, а сега ситуацията се е влошила драстично.

Блинкън зове Египет да остави отворен пункта Рафах

Блинкън зове Египет да остави отворен пункта Рафах

Запазване на хуманитарните доставки