Ще се справим с проблема с миграцията, следвайки принципа за европейската солидарност.

Това обяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от телевизионния оператор BFMTV. Той направи този коментар, докато бе на посещение в град Семюр ан Оксоа в централна Франция.

Президентът обърна внимание, че миграцията е явление, което засяга всички европейци, но че страната му ще се справи с проблема, взимайки строги, но хуманни мерки.

Макрон бе категоричен, че е необходим хуманен подход и добави: "Имаме и задължение да се придържаме към европейската солидарност".

По този повод той припомни как вътрешният министър Джералд Дарманин се свързал с италианския си колега и двамата говорили за миграционния поток от Африка към Европа и по-конкретно към остров Лампедуза, където само за няколко дни според държавната информационна агенция ANSA пристигнали близо 6800 мигранти, които се намират в Италия напълно незаконно.

"Европа трябва да защитава по-добе своите граници", продължи Макрон и добави: "Ние ще действаме, прилагайки цялата строгост на закона, така, както сме правили винаги".

Той отбеляза и че европейците имат дълг да не оставят Италия сама да трябва да се справя с предизвикателствата с мигрантите.

Автобус с мигранти катастрофира в Италия

Автобус с мигранти катастрофира в Италия

Двама шофьори са загинали

От ANSA коментират, че нелегалните мигранти, които достигат до Европа със собствени средства, обикновено първо спират на остров Лампедуза - която е най-близко намиращата се част на Италия до Северна Африка.

Макрон бе попитан във връзка с информации, че африканските артисти вече не могат да получават визи за Франция, на което той отговори, че призванието на родината му е да приема на територията си артисти и интелектуалци.

Той осъди "метежниците", които завземайки властта чрез преврат в отделните африкански държави, са се превърнари в яростни критици на френската политика.

"Поради съображения за сигурност е добре да намалим присъствието си в тези африкански държави и дори да прекратим сътрудничеството си", подчерта президентът, добавяйки, че френският посланик в Нигер е взет за заложник в сградата на посолството и дори не му дават храна.

Преди изявлението на Макрон във връзка с артистите френският министър на културата отрече информациите, че страната му спира да си сътрудничи с тях в Буркина Фасо, Мали и Нигер.

7000 мигранти пристигнаха в Лампедуза за 2 дни

7000 мигранти пристигнаха в Лампедуза за 2 дни

Италия се бори с рекорден мигрантски натиск

"Франция трябваше да намали до минимум персонала си в посолствата и консулствата и да затвори службите си, издаващи визи" обяви министърът на културата Рима Абдул Малак. "Така че е почти физически невъзможно да издаваме визи на артистите и на всеки, пристигащ от африкаските държави във Франция... Ние никога не бойкотираме артисти от никъде."

От синдиката на организациите в областта на изкуството и културата, Syndeac, и други техни колеги изразиха гняв от съобщението, в което се твърди, че са получили от регионалната дирекция на Министерството на културата специално уведомление, изпратено им по заповед на Министерството на външните работи.