Франция ще предприеме необходимите мерки, ако властите на Обединеното кралство не спазват споразумението за Брекзит с Европейския съюз. Френският президент Еманюел Макрон предупреди за това в неделя на пресконференция след срещата на върха на Г-20 в Рим.

"Ако Великобритания не предприеме стъпките, предвидени в споразумението, ние ще бъдем принудени да предприемем необходимите мерки", каза той. В същото време, според него, Париж "не иска ескалация" в спора за риболова. "Френското правителство и властите на ЕС имат пълното право да отвърнат, ако Лондон откаже да промени позицията си по отношение на рибарството", каза Макрон.

"Не можем да не защитим нашите рибари", каза Макрон. Президентът добави, че "топката вече е на британската страна".

Британия прати бойни кораби срещу френски рибари заради риболовен спор с Франция

Британия прати бойни кораби срещу френски рибари заради риболовен спор с Франция

Рибарите - "повече шок, отколкото гняв", в ЕС са изненадани, цитират добросъседство

По-рано Франция обяви готовността си да наложи санкции на Обединеното кралство заради ескалиращия спор за лицензите за риболов. Париж казва, че френските рибари са получили половината от разрешенията, които са поискали за риболов във водите около Джърси. Ответните мерки на Франция предвиждат по-строги правила за внос на стоки от Обединеното кралство от 2 ноември, както и забрана за разтоварване на морски дарове от британски кораби в пристанищата на републиката.

Британската страна декларира, че напълно спазва споразуменията с ЕС и е одобрила 98% от исканията, подадени от рибари от Европейския съюз, които искат да ловят риба във водите на Обединеното кралство. Европейската комисия призова страните да разрешат възникналите противоречия възможно най-скоро. Преговорите по този въпрос ще продължат в Брюксел следващата седмица.

Припомняме, че Великобритания и Франция разположиха морски патрулни катери във водите край Джърси по-рано тази година, след като флотилия от френски траулери плава в протест към острова в Ламанша, подчертавайки, че са несправедливо изключени от богатите риболовни зони.

Джърси уточни, че е издал 64 пълни разрешителни и 31 временни разрешителни като допълнение към 47-те плавателни съда, лицензирани по-рано тази година, но е отхвърлил заявления от 75 риболовни лодки.