Френският президент Еманюел Макрон заяви, че разбира чувствата на мюсюлманите във връзка с публикуването на карикатури на пророка Мохамед във френската преса, но не може да повлияе на авторите им.

"Разбирам чувствата на мюсюлманите във връзка с публикуването на карикатури на пророка Мохамед, но правителството не стои зад тяхното публикуване, то идва от свободни и независими медии, които не са свързани с правителството", припомни той основополагащи положения за френската демокрация в интервю за катарската телевизия "Ал Джазира".

Макрон смята, че думите му са били неразбрани. Заради изкривеното възприемане на тази реч, както отбеляза френският държавен глава, у представителите на мюсюлманския свят се е създало впечатлението, че той е привърженик на тези карикатури.

По думите на Макрон мюсюлманите страдат най-много от поведението на тези, които извращават исляма.

"Има хора, които изкривяват исляма и от името на тази религия призовават да го защитят", добави той.

Една жена обезглавена при терористична атака с трима загинали до базилика в Ница
Обновена

Една жена обезглавена при терористична атака с трима загинали до базилика в Ница

Предполагаемият извършител е задържан

Миналия четвъртък, когато мюсюлманският свят празнува рождения ден на пророка Мохамед, мигрант от Тунис уби с нож трима души в църквата Нотр Дам в Ница и рани няколко. Нападателят беше бързо задържан, като беше ранен. Кметът на Ница Кристиан Естрози каза, че нападателят е повтарял "Аллах Акбар", което позволява да се квалифицира престъплението като терористична атака.

През последните две седмици това е второто нападение във Франция. На 16 октомври учителят по история Самюел Пати беше обезглавен в парижкото предградие Конфланс-Сент-Онорин. Убийството стана в училището, където той е преподавал. По-рано в час, където се е обсъждала темата за свободата на словото, Пати е показал карикатури на пророка Мохамед на списание "Шарли ебдо".

Франция затваря джамия в Париж заради обезглавяването на учителя

Франция затваря джамия в Париж заради обезглавяването на учителя

Крути мерки във Франция срещу ислямистите

По време на националната церемония по погребението на учителя, Макрон заяви, че Франция ще продължи да защитава свободата на словото и няма да се откаже от карикатурите "в името на свободата на словото".

Той обаче спомена, че ислямската религия повсеместно преживява криза. След това се появиха видеопрожекции на карикатури на пророка Мохамед по стените на някои административни сгради във Франция.

А в началото на септември Макрон обяви, че в страната има свобода да се богохулства. Позицията на френския президент предизвика остра негативна реакция в ислямския свят, където започна кампания за бойкот на френските стоки.

Руска ММА звезда нападна брутално Макрон заради исляма

Руска ММА звезда нападна брутално Макрон заради исляма

Нарече го "скот"