Очаква се две от основните теми по време на срещата в Париж на президента на Франция Еманюел Макрон с китайския лидер Си Дзинпин да са свързани с намаляването на търговския дисбаланс и влиянието на Китай върху Русия по отношение на войната в Украйна. Макрон ще окаже натиск по тези въпроси, но едва ли надеждите му ще бъдат оправдани, докато търговските спорове между Европа и Китай растат. Това предават от Reuters днес.

"Искаме да постигнем реципрочност на обмена и да вземем предвид елементите на нашата икономическа сигурност", подчерта Макрон в интервю за френския вестник La Tribune днес малко преди двудневното посещение на Си Дзинпин.

Президентът на Китай трябва да пристигне в Париж около 16 ч. местно време. Официалните му срещи ще включват разговори с Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Германският канцлер Олаф Шолц няма да се присъедини към срещата в Париж поради предварителни ангажименти, според източници на Reuters.

В Европа не сме единодушни. Някои играчи все още виждат Китай по същество като пазар на възможности, посочи още френският лидер, без да назовава страни. Тези разделения могат да подкопаят способността на ЕС за влияние върху Китай.

Очаква се още Франция да направи опити за напредък в отварянето на китайския пазар за своя селскостопански износ, като разреши проблемите около опасенията на френската козметична индустрия относно правата върху интелектуалната собственост.

Допълнително, във вторник френският президент ще придружи Си Дзинпин на пътешествие в Пиренеите, планински регион, скъп за Макрон като родното място на баба му по майчина линия.

Припомняме, Франция подкрепи разследване на Европейския съюз на китайския износ на електрически превозни средства. През януари Пекин започна разследване на предимно френски внос на бренди, ход, който широко се възприема като ответна мярка за нарастващия набор от разследвания в ЕС.

Франция се стреми да подтикне Китай към оказване на натиск върху Москва, с цел спиране на инвазията в Украйна, но напредъкът им засега остава минимален. Си Дзинпин проведе телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски за първи път малко след посещението на Макрон в Пекин миналата година.

Според френски дипломатически източник на Reuters, "ако китайците се стремят да задълбочат отношенията с европейски партньори, наистина е важно те да чуят нашата гледна точка и да започнат да я приемат сериозно."

Китай се оглежда за инвестиции в Европа, за да вбие клин между ЕС и САЩ

Китай се оглежда за инвестиции в Европа, за да вбие клин между ЕС и САЩ

Си Дзинпин ще пътува до Франция, Сърбия и Унгария през май