Френският президент Еманюел Макрон заяви, че скоро ще разговаря с руския президент Владимир Путин, съобщава "Франс прес".

Той изрази надежда, че преговорите за прекратяване на войната в Украйна "все още са възможни".

По време на официално посещение във Вашингтон Макрон отбеляза, че планира да разговаря с руския си колега "през ​​следващите дни".

"Искам първо да направя това държавно посещение и да проведа задълбочена дискусия с президента Байдън и нашите екипи заедно", заяви той в телевизионно интервю на Ей Би Си, излъчено малко преди Макрон да бъде посрещнат в Белия дом от американския президент.

Макрон многократно е провеждал телефонни разговори с Путин, който си навлече гнева на Запада заради нахлуването на руските сили в съседна Украйна през февруари.

Един ден Путин просто няма да вдигне на Макрон

Един ден Путин просто няма да вдигне на Макрон

От посещението на Макрон в Киев френският телефон не е звънял в Кремъл...

"Моето убеждение и моят прагматичен подход е да заяви, че трябва да се ангажирам с настоящите лидери и този, който отговаря за страната", отбеляза Макрон и допълни: "Ако вярваме в националния суверенитет, не можем да твърдим, че смяната на режима е предварително условие за започване на преговори".

Френският президент изрази оптимизъм относно напредъка на украинската съпротива срещу руските сили, но предупреди, че предстои дълга и трудна война.

Украйна очевидно осъществява много положителна контраофанзива, но да вероятно е твърде рано се каже, че печелят войната, подчерта той.

Според него все още може да бъде постигнат "устойчив" мир, който да сложи край на конфликта.

Еманюел Макрон: Русия не трябва да бъде унижавана в Украйна

Еманюел Макрон: Русия не трябва да бъде унижавана в Украйна

Вратата за преговори трябва да бъде оставена отворена, смята френският президент

Мисля, че все още е възможно да се върнем към преговорите, заяви Макрон.

Що се отнася до това дали Путин може да бъде верен и надежден участник в мирните преговори, френският лидер заяви, че е рано за такава оценка.

Ако знаех отговора, щях да съм на масата за преговори с него, изтъкна той.

Макро обаче поясни, че според него "добрият мир не е мир, който ще бъде наложен на украинците от други".

Междувременно и в противоречие със заявеното от френския президент, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че графикът на руския президент не включва телефонен разговор с Макрон.

Макрон защитава диалога с Русия

Макрон защитава диалога с Русия

Светът е все по-застрашен от разделяне на блокове след нахлуването на Русия и нарастващото напрежение Вашингтон-Пекин