Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че отказът му да изключи възможността за изпращане на западни войски в Украйна е умишлен, въпреки шума, който провокира, пише "Политико".

Макрон отхвърли порой от критики, с които се сблъска във Франция и на международната сцена, и настоя, че изявленията му относно агресията на руския президент Владимир Путин срещу Украйна са били внимателно обмислени.

"Това са достатъчно сериозни въпроси; всяка една от думите, които казвам по този въпрос, е претеглена, обмислена и премерена", каза Макрон пред репортери в кулоарите на посещението си в олимпийското село през 2024 г. близо до Париж. Той обаче отказа да отговаря на повече въпроси по темата.

В понеделник Макрон каза - след конференция на лидерите относно подкрепата за Киев - че няма "консенсус" относно изпращането на сухопътни войски в Украйна по "официален начин", но че "нищо не е изключено".

Перспективата за изпращане на западни войски в Украйна беше отхвърлена от други членки на НАТО, включително САЩ, Обединеното кралство и Германия, и остро критикувана от френските опозиционни партии, но не беше отхвърлена от Естония и Литва. Френски официални лица също омаловажаха коментарите на Макрон, посочвайки дейности като разминиране и производство на оръжия, които може да включват западно присъствие в Украйна.

Председателят на долната камара на руския парламент дори предупреди Макрон да не изпраща войски в Украйна, заявявайки, че те ще бъдат сполетени от същата съдба като армията на Наполеон.

Телефонният номер на Макрон - същият. А поуките му?

Телефонният номер на Макрон - същият. А поуките му?

Традиционната френска политика на гъвкавост, приобщаване и абсорбиране на Русия правеше Макрон един от последните европейски лидери, от които можеше да очакваме да чуем това