Министерството на околната среда на Малайзия обеща да изнесе 450 тона заразени пластмасови отпадъци от страната, което става в контекста на опасенията, че нелегалният внос превръща страната в "сметище", съобщава ДПА.

"Тези контейнери бяха незаконно докарани в страната с лъжливо обяснение ... което явно нарушава нашето законодателство в областта на околната среда", коментира министърът на околната среда, науката, технологиите и климатичните промени Йо Бий Ин.

Откриха микропластмаси и в "девствените" Пиренеи

Откриха микропластмаси и в "девствените" Пиренеи

Пренасяни са от вятъра

"Ще отвърнем и ще им ги изпратим обратно", добави тя, наричайки го въпрос на "достойнството и суверенитета на страната".

Тя направи коментарите, след като присъствала на проверка на контейнери в пристанището Кланг, в което основно се транспортират контейнери, и което е една от основните входни точки за нелегални отпадъци в страната.

Още 2 400 метрични тона от още 50 контейнера ще бъдат изпратени обратно след приключване на проверките на останалите товари.

Замърсяването на моретата с пластмаса ни излиза прескъпо

Замърсяването на моретата с пластмаса ни излиза прескъпо

Изчисленията са за 2,5 млрд. долара годишно

Разходите за транспортиране на контейнерите, които произхождат от Австралия, САЩ, Канада, Саудитска Арабия, Япония, Китай, Бангладеш и Испания, ще бъдат поети от страните на произход, изтъкват малайзийските власти.

Информации за пластмасови отпадъци, внесени нелегално в Малайзия, започнаха да се появяват през 2018 г., след като Китай - една от големите страни, занимаваща се с преработка на пластмаси - наложи забрана за внос на чужди пластмасови отпадъци, което стана заради нарастващите опасения, че боклуците оказват влияние върху околната среда и човешкото здраве.

Местни жители край Кланг, както и Дженяром, се оплакват, че боклуците са причина за затруднения в дишането и замърсяват подпочвените им води.

"Боклукът се търгува под предлог за рециклиране. Малайзийците са принудени да страдат от лошо качество на въздуха поради открито изгаряне на пластмаси, което води до опасност за здравето, замърсени реки, незаконни сметища и множество други свързани проблеми", подчерта Йо Бий Ин.

Във Филипините намериха мъртъв кит с 40 кг пластмаса в стомаха

Във Филипините намериха мъртъв кит с 40 кг пластмаса в стомаха

Човекът "вижда сметката" на живота на планетата