Ваксинираният с новата руска назална ваксина срещу коронавирус може да даде  положителна проба след направен PCR тест. Но вероятността за това е малка, тъй като вирусът върху лигавицата се унищожава много бързо. В това увери директорът на Института "Гамалея" Александър Гинзбург, цитиран от ТАСС.

Припомняме, че през октомври 2021 г. руското министерство на здравеопазването издаде разрешение на "Гамалея" за провеждане на втората фаза от клинични изпитвания на ваксина срещу коронавирус под формата на назален спрей.

Както отбеляза Гинзбург, тази ваксина няма да премахне необходимостта от рутинна ваксинация, а ще се превърне в допълнение към нея, осигурявайки още една бариера за инфекция.

От 15 януари Русия тества назална COVID ваксина

От 15 януари Русия тества назална COVID ваксина

Най-голямото предизвикателство ще бъде набирането на тези, които все още не са ваксинирани и не са се разболявали

Тя ще бъде на разположение на гражданите след 3-4 месеца. В края на миналата година стана ясно, че набирането на доброволци за изследване на назална ваксина срещу коронавирус в Русия ще започне на 15 януари. Предвижда се набиране на няколко групи хора - и вече ваксинирани, и такива, които все още не са.

Русия вече въведе задължителна ваксинация срещу коронавирус.

Страната се нарежда на трето място по брой починали по време на пандемията след САЩ. Броят на починалите от COVID-19 в Русия надхвърли 600 000 души след скок в броя на заразените, свързан с "Делта" варианта на коронавируса.