Набирането на доброволци за изследване на назална ваксина срещу коронавирус в Русия ще започне на 15 януари. Предвижда се набиране на няколко групи хора - и вече ваксинирани, и такива, които все още не са. Това съобщи директорът на Института "Гамалея" Александър Гунзбург, цитиран от ТАСС.

"Най-голямото предизвикателство ще бъде набирането на тези, които все още не са ваксинирани и не са се разболявали", заяви той.

В допълнение, тези проучвания ще тестват и система, разработена от центъра за определяне на нивото на антителата след прилагането на директна назална ваксина. "В процеса на създаване на назална форма, основната трудност не е да се създаде самата ваксина, а да се разработи тестова система и онези маркери, които ще ни кажат със сигурност нивото на антителата", каза Гунзбург.

Русия въвежда задължителна COVID ваксинация

Русия въвежда задължителна COVID ваксинация

Сред лицата, които подлежат, са и децата над 12-годишна възраст

През октомври 2021 г., Министерството на здравеопазването на Русия издаде на Центъра. Разрешение на Института за провеждане на втора фаза от клинични изпитвания на ваксина срещу коронавирус под формата на назален спрей. Както Гунзбург отбеляза по-рано, тази ваксина няма да елиминира необходимостта от рутинна ваксинация, а ще се превърне в допълнение към нея, осигурявайки още една бариера за инфекция.

Припомняме, че Русия въведе задължителна ваксинация срещу коронавирус.

Русия се нарежда на трето място по брой починали по време на пандемията след САЩ. Броят на починалите от COVID-19 в Русия надхвърли 600 000 души след скок в броя на заразените, свързан с "Делта" варианта на коронавируса.