Германският политик Манфред Вебер беше преизбран за трети път за председател на Европейската народна партия (ЕНП). Тя е най-голямата фракция в Европейския парламент със 179 депутата. Това съобщи пресслужбата на ЕНП.

В доклада се казва, че Вебер, който е ръководител на фракцията от 2014 г., е получил "преобладаващо" мнозинство от гласовете, точният им брой не е посочен. След обявяването на резултатите от гласуването той благодари на членовете на партията за доверието.

"Дълбоко съм благодарен на моите колеги за преизбирането ми за председател на ЕНП. Възнамерявам да продължа нашата работа за укрепване на християнската демокрация и дясноцентристките цености в Европа. Ще се борим с онези, които искат да навредят и унищожат Европейския съюз, ", каза Манфред Вебер.

Вебер: Макрон и Орбан атакуват демократична Европа

Вебер: Макрон и Орбан атакуват демократична Европа

Двамата се съюзили срещу него за шеф на ЕК, но социалистите са по-виновни, както и ЕП

Той също така отбеляза, че християнската демокрация е в началото на създаването на Европейския съюз, а ЕНП, според него, в момента е движещата сила за изграждането на силна и стабилна Европа, която е "близка до хората".

Освен Вебер, парламентаристите избраха десет негови заместници, сред които бяха представители на Ирландия, Испания, Румъния, Литва, Полша, Холандия, Гърция, Франция, Португалия и Хърватия.

Ръководителят на ЕНП многократно критикува политиката на руските власти. Така през април тази година той призова за по-строги европейски и американски санкции срещу Русия в случай на ескалация на ситуацията в Източна Украйна или влошаване на здравето на блогъра Алексей Навални, който се намира в затвора.