Бившият кандидат за президент на ЕК Манфред Вебер обвини френския президент Еманюел Макрон в "атака срещу демократична Европа" заедно с унгарския президент Виктор Орбан, съобщава "Политико"

Вебер, лидерът на ЕНП, неуспял кандидат за председател на ЕК по-рано тази година, обяснява, че тази "атака" срещу демокрацията е заради противопоставянето на Макрон срещу него.

Макрон ръководи опозицията срещу Вебер и срещу системата Шпиценкандидат, при която се очаква лидерите на ЕС да номинират кандидата на партията, която печели най-много места в Парламента. Орбан също не подкрепи Вебер. В крайна сметка Урсула фон дер Лайен взе мястото.

Вебер обяснява, че предизборните коментари на Макрон - в които той предполага, че Вебер няма необходимия опит да стане президент на Комисията - са били "самонадеяни" и представляват "атака срещу демократична Европа".

Той добави: "Макрон създаде ос с унгарския премиер Виктор Орбан в Съвета. Заедно те нанесоха сериозни щети на европейската демокрация."

Кой е виновен за фиаското в Брюксел?

Кой е виновен за фиаското в Брюксел?

Поуката от сегашното фиаско е следната: при избора на кандидатите трябва да се внимава повече

И все пак той допълва, че в крайна сметка Парламентът - по-специално социалистическият блок - е виновен за провала на кандидатурата му. "Не успях дори да достигна до решаващата фаза на Франс Тимерманс, социалдемократическият Шпиценкандидат".

Вебер потвърждава подкрепата си за фон дер Лайен, като заяви, че "развитието не е по нейна вина".

По време на предстоящото германско председателство на Съвета на ЕС Вебер заяви, че блокът трябва да се справи с миграцията и изменението на климата, повтаряйки искането си за "посланик на климата в ЕС".

Урсула - детето от еднополовия брак между Макрон и Орбан

Урсула - детето от еднополовия брак между Макрон и Орбан

Начело с Урсула фон дер Лайен като президент на Европейската комисия (ЕК), ЕС го очакват трудни времена. Мартин Табаков е песимист, макар и от всеобщ интерес да е очакванията му да не се оправдаят. Дали - ще видим...